Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2022 23:05 - Почина съпругът на сенатор Даян Файнстайн, големият филантроп Ричард Блум
Автор: mimogarcia Категория: Новини   
Прочетен: 185 Коментари: 0 Гласове:
2



На 27 февруари е починал Ричард Блум – съпруг на сенатор Даян Файнстайн и голям филантроп. Файнстайн, на която посветих дипломната си работа, е мой идол поради причината, че е безспорен защитник на човешките права. Тя се застъпва за равноправието на жените, бори се да гарантира правото на безопасен аборт за всяка дама, иска да няма дискриманация спрямо ЛГБТИ общността, както и, най-важното, иска да ограничи оръжията.
Знаем, че „зад всеки успял мъж, стои силна жена“. В случая, обаче, през всичките тези години – и като кмет, и като кандидат за губернатор, и като сенатор, Файнстайн разчиташе на Блум – не само като финансов гръбнак за кампаниите, но и като мислещ доброто ѝ съветник. Можем да кажем, че от части успехът на Даян е и заради Ричард – неговата подкрепа бе нейната мотивация. Любовта е именно това: свързани души, взаимна опора!

Блум никога не е страдал от комплекса, че е в нейната сянка. Напротив той бе нейното подкрепление. Когато Файнстайн се изправи срещу ЦРУ в желанието си да покаже на обществеността как разузнавателната агенция е провеждала нехуманни разпити на заподозрени за атаките от 11 септември, той бе до нея (https://bit.ly/3Mgcvng). Засвидетелства ѝ за пореден път, че може да разчита на него.

Ричард Блум има изключително интересна история. Роден на 31 юли 1935 г. в Сан Франциско, той остава на ранна възраст сирак. След кончината на баща му, майка му успява да изхрани брат му и него, както и да се погрижи двамата да завършат висше образование, за да могат да имат добро бъдеще. Години по-късно, Блум с тъга е отбелязвал колко по-тежък е животът днес, тъй като в наши дни средностатистическа самотна майка с две деца не може да издържи на ежедневните разходи. Ричард специално отбелязва и че университетите стават все по-недостъпни. В България има толкова много измислени такива, че имаме вицове, че и куче да мине пред вратите им, ще го приемат, но по света образованието е за децата на елита и няколко промъкнали се стипендианти…

Едва на 23-годишна възраст Блум постъпва на работа в брокерска компания. 7 години по-късно е съдружник в нея и вече милионер, защото умее да прави страхотни сделки. След 17 години той придобива смелост да се отдели и да основе самостоятелна компания. Така, през 1975 г., се появява „Блум капитал“. Остава неин президент до смъртта си онзи ден.

Освен че не е привличен от показността и даже я избягва, Блум, макар невероятно кадърен инвеститор, повече се вълнува от доброволчеството. Това е истинската му страст. Посвещава живота си да подава ръка на неоправдани. В мемоарите си, озаглавени „Географска случайност“, той дебело подчертава, че трябва да оценяваме мястото, на което сме се родили, защото ако го приемаме за даденост, никога няма да съумеем да го съпоставим с онези места, където съдбата е пъти по-несправедлива. Когато представяше книгата си (https://bit.ly/3MhSdd9) тези му думи ме накараха да се замисля, че можеше да бъда роден в Чечня или пък Русия. Същински, слава Богу, несбъднал се кошмар. Днес съм още по-благодарен, че вселената е била милостива към мен.
Воден от идеята си, че човек освен родителите не си избира и рожденното място, се застъпва за хората в Хималаите – особено за тези в Непал, и основава през 1981 г. фондация, посветена на това да им помага. Хималаите, в които се приютяват най-високите върхове на света, са притегателна точка за най-богатите, които искат да изпитат усещане като че докосват Бог. Само че по пътя към задоволяване на егото им, мнозина шерпи, анонимни, непризнати, загиват. Блум се бори и срещу това. (https://bit.ly/3HCmMqq)

Личен приятел на Блум е Далай Лама. Двамата осъществяват множество подкрепящи инициативи. Ричард финансира и създаването на университетски център, специализиран в изучаването на развиващите се икономики. (https://bit.ly/3K567O3)

Този март щяха да се навършат точно 20 години, откакто Ричард служеше като регент на Калифорнийския университет. Макар и изключително бизнес ангажиран, в името на бъдещите поколения, Блум отдаваше безвъзмедно времето си за променянето на образователната институция – към нуждите на студентите. Вторият му дванайсетгодишен мандат трябваше да изтече през 2026 година. Уви, преждевременно освобождава мястото си… (https://bit.ly/3pt6PMW)

Кончината му доведе до това, и след 21 г., настоятелството на центъра на президента Джими Картър да бъде без него. 97-годишният Картър в изявление веднага обяви това, което и аз пиша, че Блум пренебрегваше себе си, за да помага на другите. (https://bit.ly/3ht1r8a)

Друго, което прави Блум е свързването между политика и бизнес, но не само на повърхностно ниво. Ричард е де факто основателя на съвещателната комисия по фискалната политика към кмета на Сан Франциско Джордж Москоне. След убийството на Москоне и встъпването в длъжност на Даян като временно изпълняващ длъжността, между нея и Блум прехвърчават искри и следва любов, разпростираща се в 42-годишен брак.

В изявлението си, с което съобщава за смъртта на съпруга си, Файнстайн го нарича „партньор и най-добър приятел“. Знаете ли какво си мисля в последните часове? Че е вярно, няма пълно щастие. Дори и за толкова заслужили хора като Даян, борещи се за другите през целия си живот! На нея ѝ бе отредено да надживее и този си, и предишния си съпруг. И двамата ракът ѝ ги отне… Такава болка не може да бъде преодоляна, независимо какъв професионален успех имаш.

Пожелавам ѝ да е силна и да знае, че много, много, много хора по Земята е вдъхновила и в този момент мислим за нея, молим се за нея, изпращаме позитивната си енергия към нея. Може и трябва да намери щастие в дъщеря си, внучка си, доведените си дъщери и внуци!!

П.П. №1: Показателно е, че Даян и Ричард са уважавани и от демократи, и от републиканци. Президентът Джо Бадйън (https://bit.ly/3swPJji), вицепрезидентът Камала Харис (https://bit.ly/3HDUAmZ), дори сенатор Тед Крус изказаха съболезнования.

П.П. №2: Ако болестта не го бе надвила, с голяма вероятност Ричард щеше да стане посланик на Америка в европейска държава.

П.П. №3: Днес във фенсайта, който създадох за сенатор Даян Файнстайн – https://senatordiannefeinstein.com, създадох специална страница за Ричард – https://senatordiannefeinstein.com/richardblum.

Нека РИЧАРД БЛУМ почива в мир!!! Ще го помним!!!

***
На горната снимка - Даян Файнстайн се заклева за настоящия си, пети пореден, мандат на 3 януари 2019 година.
На долната снимка - Даян Файнстайн се заклева за първия си мандат на 10 ноември 1992 година.

При всичките шест заклевания на Даян (шест, защото освен пет пълни собствени мандата, тя първоначално дослужва мандата на напуснал сенатор, избран за губернатор на щата Калифорния), Ричард е до нея! ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СИЛНО ПОСЛАНИЕ!

image
 




Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mimogarcia
Категория: Новини
Прочетен: 1966880
Постинги: 1860
Коментари: 3093
Гласове: 1014
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930