Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2020 19:20 - Любопитството и превъзнасянето на „синята кръв“ - оглеждат изпражненията на Луи Пореден и превъзнасят уханията парфюмни, докато си почесват въшливите коси
Автор: mimogarcia Категория: Новини   
Прочетен: 374 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 13.05.2020 19:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
#ФЖМК „Самоубийството на Джасинта Салдана“ – задача при доц. д.н. Вяра Ангелова



Искам да направя уточнение:
в никакъв случай не омаловажавам ситуацията, тъй като е завършила драматично.

През юли 2017 година, когато се самоуби Честър Бенигтън, вокал на Linkin park, бях написал: „Всеки си има проблеми, но не всеки си слага въжето на шията“. Разбира се, фанатичните му фенове у нас бяха готови да ме разпнат. В електронната ми поща имах буквално заплахи за саморазправа. Ала тъжно бе, че те („добрите“) не успяха да осъзнаят какво имах предвид:

  1. че не само известните имат проблеми, та видиш ли заради това прибягват към алкохола и наркотиците;
  2. че колкото и да съм обожавал например Робин Уилямс – не считам, че животът му е бил по-тежък от живота на човек с ампутирани крайници или без зрение.

Работя с психолози и съзнавам колко опасна е депресията, колко коварни са суицидните мисли, но да се възхищаваме как някой не е издържал и е имал смелост да приключи е перверзно.

За мен по-важно е да се изведе извод, че като усетиш близък да залита към „оня свят“ трябва да реагираш, а не да си мислиш, че просто си приказва и търси внимание. Веднага трябва да се действа. Да не забравяме, че в известни ситуации и със съдебно разпореждане може да се наложи лечение.

Сега към същината на казуса: една медицинска сестра, Джасинта Салдана, става жертва на пранк – обаждат й се водещи на австралийско предаване, които се представят за Елизабетка Втора и за синчето й. Изискват информация за бременната тогава Кейт Мидълтън, тя им се връзва и ги свързва със сестрата, която се грижи за херцогинята. Та става скандал.

Така или иначе: чудо голЕмо, раздухва се работата, от Австралия до Англия, та до Алжир и Антигуа&Барбуда… Тръгват петиции против програмата, спират предаването на двамата шегаджии и така.

Сега правилно ли са постъпили убавците водещи – Мел и Майк? След като хората се вълнуват от безценната родилка Мидълтън, защо да не се занасят с тази тема? Аз наистина не осъзнавам любопитството и превъзнасянето на „синята кръв“? Даже ми е чудно как пък нЕкои семейства са се уредили, сами за крале са се обявили, гербове имат, на гърбовете на изстрадалите плебеи замъци обитават… Аре, аре… Безделници с фалшиви усмивки (и като фасети, и като лицемерие), фалшиви благотворителни акции и фалшиви титлички (апропо, и такива преподаватели с такива звания има).

Не знам защо, но много ми се върти в главата – Ханс Кристиян Андерсен и „Новите дрехи на царя“… Също: придворни дами и приближени оглеждат изпражненията на Луи Пореден и превъзнасят уханията парфюмни, докато си почесват въшливите коси под спарените перуки…

Та и в 21-ви век е така: чудещи си как да си платят квартирите из „Великата“ Британия, пътуващи с влак по два часа от работа до не-техните-жилища ръкопляскат на „благородници“ и ги издържат. Единствено, да, туристи идват заради кралете. Щото и туристите са глуповати. Мечтаят си жените за принц, а мъжете за корона. 😀 Иронично сега имаме всички корона, но няма вече тъй да се пътува и туристи няма толкова да има… И ще си издържат бритишите монарсите…

Дотук цирк с елементи на главозамайване. Но Салдана си слага край на живота.

Е, двамата водещи са искали да ги съдят, както и предаването. Както и програмата. Ама как да ги съдят за шега? Отделно е мъката на близките, ама често близките страдат фиктивно и гледат да извлекат финанси от трагедията под формата на обезщетения. Аналогично става катастрофа, непогребан още клетникът, родата търчи по застрахователи… Така де… Що си мисля, че и при Салдана е така? Семейството й яростно отричат, че до преди пранка е имала проблеми с депресии и подобни… Е, да, ама два пъти преди този случай е правила опити за самоубийство, приемала е антидепресанти. Следователно и без подобен инцидент е можело да последва такова нейно решение.

„Когато едно нещо се случи един път, не е задължително да се повтори, но случи ли се два пъти, то със сигурност ще има и трети път.“

Паулу Коелю

Е, в чисто човешки план всеки човек има право на личен живот. Но не шегата по телефон е по-жалка от това да виснеш и като снайперист с обектив да причакваш двойката на влизане в родилното, двойката на излизане с кошчето. Допълнително една измама може да бъде приета или отхвърлена! Не виждам как адекватен човек ще реши, че Кралица ще телефонира директно при толкоз антураж… Подобно ми е отношението и към бабетата, мятащи пачки през балконите. „Стари са“ не е оправдание. Старостта е опит, знания. Ако няма доказано слабоумие – възрастта не е предпоставка за умилително подръпване на бузките.

Като цяла изобщо не мисля, че тази шега е причината за решението на Салдана. Това е просто може би за самата нея последната крачка, последното стъпало, мотивацията да постъпи така. Понеже Салдана е медицинска сестра се досетих за лекарката Снеха Ан Филип, която изчезва на 11-ти септември, онзи 11-ти септември. Предполага се, че е е сменила самоличността, но близките й държат на теорията, че е починала докато е помагала на жертвите през 2001. На няколко пъти водят дела, за да бъде официално призната и да е на мемориала. Та наистина понякога роднините дават изкривена представа, къде от гордост, къде от срам, къде от нечистоплътни намерения.

Иначе Салдана е и пример защо не трябва да се злоупотребява с антидепресантите. Те са бич, по формула се почват, по формула се карат, по формула се спират. Ама последната формула често не сработва. Разговори трябват, съчувствие, обич, подкрепа, помощ, а не медикаменти и бели престилки… Това от медицинска гледна точка.

От медийна гледна точка: предаването на водещите е спряно. Размахан е продуцентски пръст, че туй не е редно и не е. И така. Ама сетне останалите медии по целия свят си устройват месец на самоубийството. Прегледайте материалите и ще се отвратите. Бас ловя, че с тая тема са подтикнали още много други да се самоубият, та даже ги светнаха да пишат предсмъртни писма като Салдана.

Но, да, смъртта е рейтинг.

 

 




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mimogarcia
Категория: Новини
Прочетен: 1967360
Постинги: 1860
Коментари: 3097
Гласове: 1014
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930