Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01 12:42 - Слушайте по-възрастните си близки
Автор: mimogarcia Категория: Лични дневници   
Прочетен: 336 Коментари: 0 Гласове:
0Ще Ви разкажа малко за дядо ми по майчина линия. Роден е на 9-ти февруари 1938 година. Разликата ни е точно 60 години плюс една седмица (аз съм се пръкнал на 16.02.1998). 2018 чествахме двоен юбилей: той – 80, аз – 20. Родителите му се запознават в Плевенския край. Там прадядо ми, който е бил царски офицер, се среща с прабаба ми, която е изпратена от София след завършване на висшето си медицинско образование (през комунизма всеки е бил изпращан в различен град да се специализира и по този начин е нямало липса на кадри в определени райони). По-късно се връщат в столицата, раждат им се три деца (дядо ми е големият и имат след него две момчета-близнаци). Макар че е дала живот на три буйни хлапета, прабаба ми прави и кариера като лекар в Правителствена болница.

Никой от тримата не наследява професионално нито майка си, нито баща си.

Дядо ми завършва Висшия икономически институт „Карл Маркс“ и работи последователно в:

 • Държавно спедиторско предприятие „ДЕСПРЕД“ – град София; Международен транспорт – направление Австрия
 • Държавно спедиторско предприятие „ДЕСПРЕД“ – град София; Фрахтова дирекция
 • БУЛФРАХТ – град София; Дирекция „Линейни кораби“
 • Държавно спедиторско предприятие „ТЕКСИМ“ – град София; Корабна дирекция
 • Компания „ДЕМАНД“ (задгранично представителство на ДСП „ТЕКСИМ); Еднолично управляване на търговската експлоатация на кораби на „ТЕКСИМ“, плаващи под панамски флаг
 • Държавно стопанско обединение „КОРАБОСТРОЕНЕ И КОРАБОПЛАВАНЕ“ – град София
 • ЦЕНТЪР ЗА ВЪНШНОТЪРГОВСКА ИНФОРМАЦИЯ на Министерството на външната търговия на Народна република България
 • ИКОНОМИЧЕСКА ПРОГРАМА НА ООН – специализация по борсова търговия в Лондон и Женева
 • НАУЧЕН ИНСТИТУТ ПО ПОЛИТИЧЕСКА И ИКОНОМИЧЕСКА ИНТЕГРАЦИЯ на Министерски съвет на Народна република България
 • ЦЕНТЪР ПО ВЪНШНА ТЪРГОВИЯ И КОНЮНКТУРА  НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ ПАЗАРИ на Министерството на външната търговия на Народна република България
 • МИНИСТЕРСТВО НА ВЪНШНАТА ТЪРГОВИЯ; Дирекция „Организация, информация и управление на външнотърговската дейност с изчислителен център“
 • БАНКА ЗА СТОПАНСКИ ИНИЦИАТИВИ „МИНЕРАЛБАНК“ – град София
 • „ДРЕКСЕЛ, БЪРНАМ И ЛАМБЪРТ“ – Ню Йорк и Чикаго

Безспорно той е олицетворение на почтеност. Ако може да даде съвет за помощ – дава го безплатно. Ако се чувства неподготвен по даден въпрос го признава. Голямо хоби са му картите, най-вече белотът и шахът. На карти не се научих, знам само, че има четири бои. Но като дете той ме запали много по шаха. Ходих на уроци и дори допринесох за световния рекорд на шахматиста Кирил Георгиев за 360 партии в едновременен сеанс. Сетне това ми омръзна, прехвърлих се на театър, ала ни остане традиция да местим някоя и друга пешка, докато бърборим.

Много уроци съм научил от него. Колко е важно да бъда коректен, с когото работя. Също и никога да не пуша, защото той е бил на ръба да си отиде заради този си вреден навик.

С него често си говорим и за развиващата се напоследък маниакалност всеки да си лепи етикетите трейдър и инвеститор. За дядо ми това е категорична девалвация на доверието към банковата сфера. Това е огромен проблем, защото елиминирането на кредитните институции не връща парите на хората в джобовете им, а напротив – кара ги да предприемат рискови ходове, инвестирайки спестяванията си в балони.
Банките, макар да дават ниски лихви са обект на контрол, докато разните му криптовалути и обещаващите висока възвращаемост стартъпи се изплъзват от регулациите и се прикриват в сенките.
Нелепо е, че хората виждат в надзорниците враг. Проверките са за тяхно добро, но анархистичният дух, така модерен днес, замъглява трезвата им преценка.
Тъжно е, когато виждам как инфлуенсъри, дори български, умишлено заблуждават зрителите си, които им имат доверие, да инвестират парите си в съмнителни компании, които биват най-често два вида:

А/ Новосъздадени фирми, които свалят звезди, че някой ден щели да зарадват акционерите си с тлъста отплата;

Б/ Бързоразвиващи се дружества, за които е кристално ясно, че са или перачница, или инструмент, чрез който да бъдат ограбени баламите.

Чудно е и как хората не правят елементарна проверка кой седи зад тези фирми. Едно от най-популярните приложения за търговия е „магично“ създадено от младо, умно, перспективно момче. Е, добре, ама кой е баща му?! Кой е зад баща му… Коя държава май, май разполага с данните на европейци, американци?!

Да, разбира се, всеки иска да изкарва лесно пари и с две щракания по смартфона да се превърне в милионер, но реалността е друга… Не се случват нещата така. image От работа, каквото ние обикновените хора вършим, не се забогатява в над 90% от случаите. Нека проявяваме разум, а не емоция, приятели.

Както казва дядо ми: не всеки може да е трейдър и инвеститор, но всеки може да бъде измамен, ако го позволи.
Гласувай:
0
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mimogarcia
Категория: Новини
Прочетен: 1101058
Постинги: 1274
Коментари: 1468
Гласове: 822
Архив
Календар
«  Юли, 2021  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031