Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2023 18:27 - Дами, след първия шамар, следва втори, а после и трети… Напускайте насилника веднага!
Автор: mimogarcia Категория: Новини   
Прочетен: 2123 Коментари: 4 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

„Труп на жена (Евгения), открит захвърлен в куфар“…
„Труп на жена (Кристина), намерен в багажник на кола“…
„Труп на жена (Анита), на който попадат баща ѝ и двете ѝ дъщери”…

За съжаление, това не са извадки от сценарий на филм на ужасите, а части от новинарски статии, описващи реални жертви на епидемичното домашно насилие у нас.

Тези три случаи са от по-известните в последно време. Те, обаче, след време ще бъдат също забравени. Забравени като онази жена (Елена), чийто бивш я застреля в заведение; като жената (Виола), която бе заколена от партньора си; като жената (Дарина), която бе убита от бащата на детето ѝ, който впоследствие умъртви и него.

Забравяме имената на предишни жертви, защото следват следващи такива. Вчера по медиите бяха историите на Елена, Виола и Дарина, днес на дневен ред са Евгения, Кристина и Анита, утре - предстои да видим…

Предстои да видим, защото никоя жена не е в безопасност. Не е, защото и Елена, и Виола, и Дарина, и Евгения, и Кристина, и Анита, не са си представяли в началото на отношенията с конкретен мъж, който са обичали, че именно той ще ги убие.
Един насилник може добре да се прикрива, избухвайки в момент, когато никоя жена не очаква и не е подготвена.

Че са важни промените в закона срещу домашното насилие - безспорно важни са, но по-същественото е да започнем да променяме разбирането на хората за домашното насилие. Не, не бива да мислим, че не трябва да се бъркаме в отношенията между двама, когато за единия от тези двама тези отношения могат да бъдат фатални!

Чувал съм и то от хора, които възприемам за емпатични по принцип - „това си е между тях”, „ще намерят път помежду си”… Настръхвам от тези думи, от това възприемане на ситуацията… За бога, как може жертва и насилник да се разберат?! Примерно - тя да го помоли той да я бие само по прикриващи се с дрехи части от тялото, за да не личи?! Или по-сериозните удари да са по време на лятната ѝ отпуска?!

Жестокост е да изискваме от една жертва да търси път към насилника си. Насилникът няма да се промени, да, ще обещава, но в действителност с времето ще става все по-брутален и все по-жесток. Жертвата от своя страна ще става все по-слаба - не само физически, но и психически - с още и още по-ниско самочувствие, със задушаващите стени на страха и най-вече на срама какво допуска да се случва с нея.

Само че не го допуска тя, а всички ние, които продължаваме да „не чуваме, да не виждаме”, изобщо да „не знаем” за домашното насилие.

Нужна е промяна в манталитета. Спешна промяна. И подаване на ръка на всяка жена, която има нужда от подкрепа и помощ, а не от зловещи съвети - „не се разделяйте (не се развеждайте) /в името на децата/“…

Последното с това - да си остане жертвата при насилника, за да имали децата им баща, е може би най-мръснишкото, което може да се посъветва, защото психиката на тези деца се скапва необратимо. И вдругиден - като станат големи - за момчетата ще е приемливо да бият, а за момичетата ще е нормално да ги бият…

image

*Видео и призив на платформата „Да говорим заедно“, на която Мимо Гарсия е съосновател






Гласувай:
4


Вълнообразно


1. radostinalassa - Ти подкрепяш ли Истанбулската конвенция?
09.05.2023 17:05
Да питаме децата още в детската градина, особено мъжките дали не са момичета? Така ще има по - малко насилие в семействата им. Обаче ако дадеш тестостерон на жена, искаща да е мъж, тя може да те застреля, ако помисли, че си жена.
цитирай
2. radostinalassa - Четох , че в страните с приета конвенция...
09.05.2023 17:09
броят на убитите жени се увеличава. Явно тя не действа, а се дават още соросоидни пари за увеличаване на броя на транссексуалните, които са доста нередовни.
цитирай
3. marana69 - ..1, 2 и 3..къфф ти е пробленма ??
09.05.2023 19:08
че се държиш, така, ужасно..агресивно..
и неадекватно..расо ?

ще те докладвам, отновооо..

престани да ме обиждаш, на ''баба''.)))
аз се годея, с това...
а не като теб...Троловъдно без личен живот, работа, семейство..
и, доходи, даа!!

ВАЖНО е, Умният човек, е задоволен и..
свободен, като мен )
и има..добро чувство за Хумор..

арее, бегай, копирай..останалата половинка, от Нета буляя @ )
цитирай
4. radostinalassa - Ей, щурчо...
10.05.2023 21:25
защо си пуснал Фуна да ме обижда? Имаш твърде лош, педераски вкус. Ненормалните са си такива. Защо да нямам семейство? По скоро вие двамата нямате и сте изперкали.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mimogarcia
Категория: Новини
Прочетен: 1965165
Постинги: 1859
Коментари: 3093
Гласове: 1014
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930