Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2023 23:25 - Футболистът Якуб Янкто сподели, че е гей, а сенатор Даян Файнстайн обяви, че няма да се кандидатира за следващ мандат
Автор: mimogarcia Категория: Новини   
Прочетен: 204 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 14.02.2023 23:37


Днес, благодарение на Туитър, научих две новини.

Първата още сутринта. Отварям, както обикновено социалната мрежа и от акаунта на NowThis разбирам, че футболист е споделил, че е гей.

Първоначално съм скептичен. Ама много, много скептичен, защото само преди няколко месеца бившият испански футболист Икер Касияс реши да се изгаври с жълти медии, които му преписват непрестанно връзки с жени, като се обяви за хомосексуаленСтана скандал, защото той премина онази допустима граница да си правиш шега – или ироничен бунт – с такава чувствителна тема, та се наложи да обяви, че профилът му бил хакнат.

Всъщност Касияс, както и много други хора, изобщо не осъзнават, че така нареченото разкриване, или иначе казано споделянето на секуалната ориентация, не само, че изобщо не е лесно, но е предшествено от болезнено време, в което човек прави опити да приеме себе си, да успее да се сбори със собствените си страхове, с очакванията на близки, приятели, с обществени нагласи.

Винаги ми е било чудно като някой рече: „Абе приемам изборът ѝ/му да е лесбийка/гей

Кой доброволно би избрал да е „различен“ в този план?! В един вечно хетеронормативен свят, а?!

Но както и да е, да се върнем на основната тема. 

Та след постъпката на Касияс, бях убеден, че голям брой затворени гей мъже ще се затворят още повече, наблюдавайки циркът – в лошия смисъл на думата, който се заформи.

И когато прочетох за друг футболист, наистина съвсем спонтанно бях подготвен за още от същото – „Гей съм. Ха-Ха! Не съм“

Но щом осъзнах, че заедно с публикацията върви и видео на въпросния футболист, се зарадвах, защото не знам за Вас, скъпи читатели, но аз много се уповавам на очите. Те наистина никога не лъжат. Е, има малцина топ актьори, които могат и чрез тях да играят образ, но са малцина.

Пуснах си видеото, в което чешкият футболист Якуб Янкто споделяше за сексуалната си ориентация и веднага разбрах, че не е нов неуместен опит за майтап. Очите му – плахи, издаващи вътрешната му вселена, изпълнена с колебания за бъдещето му, със страхове какво го чака

Спирах и пусках краткото секундно видео, защото не можех да го изгледам наведнъж, знаейки какво изживява. И то публично. И то, бидейки част от сфера, в която аксиомно е забранена зона за „обратните“…

Якуб Янкто е пример за смелост. Не съм сигурен дали това 27-годишно момче осъзнава колко сила има в себе си. Професионалните спортисти признават, че са гей едва когато кариерата им приключи и са сигурни, че вече признанието не може да им навреди, а това момче, което тепърва има години, дори десетилетие, пред себе си като активен спортист, се осмели да сподели какъв е, бидейки по този начин мотивация за всички страхуващи се, че са хомосексуални и все още не посмяли да обикнат себе си пълноценно.

Всъщност отвъд спорта, отвъд славата, Якуб Янкто е човек, който иска да изживее живота си истински. Лесно щеше да му бъде да си остане с жената, от която има син, да я залъгва, че е хетеросексуален, да не преминава през шока на споделяното, но защо да живее в лъжа, защо да заблуждава и нея?! Тя заслужава любов с човек, който (я) обича истински. Той – също

И преди някой да каже – „Ама как е гей като е имал жена!?“. Ами вътрешната борба да се приемеш води често до това да си с жена, да направите дори дете с нея, за да се убедиш, че може да бъдеш като другите – „нормален“, да се „излекуваш“…

Разбира се, споделеното от Якуб бе възторжено прието. Дори от FIFA, но под повърхността, из фенските маси, ще има неодобрение. Ето тук се корени онова, което Янкто стартира – процес на една промяна на футбола и свързаната с него хомофобия.

Феновете трябва да разберат, че хомосексуалната ориентация НЕ те прави по-малко мъж. Напротив, в случая с Янкто се искат огромни топки, за да споделиш и да рискуваш толкова!!!

Промяна трябва да има, освен в спорта, и изобщо в обществата, естествено. У нас хомофобията си се корени навсякъде и съвсем умишлено се разпространява от политици с нелепици като „джендър“ (което впрочем значи просто пол) и „норвежци, взимащи децата на България“.

НО за да има промяна, трябват положителни примери. Ето, Чехия вече си има Якуб. България кога ще има открит гей футболист? А открит гей депутат?

Нали е ясно на всеки, че има гейове и футболисти, и политици, и всякакви други професии, но малцина са откритите гейове.

Публичните личности са призвани да водят, да напътстват. Трябват ни личности, които не крият себе си и демонстрират на хората, че да си гей не е равно да си педофил или някакво извратено извънземно.

Освен това – „любимото“ твърдение, че „Гейовете търсят внимание чрез сексуалната си ориентация„, също може да бъде разбито. Якуб Янкто пусна стори преди час в Инстаграм, че благодари за подкрепата и вече се връща към футбола, тоест споделил е и повече не иска това да бъде акцент около името му, защото да, сексуалната ориентация е част от нас, а не нас.

Има да, някакви хора, които само чрез заиграване със сексуалната си ориентация могат да бъдат под прожекторите, но често те дори не са гейове, а просто използват това, за да се качат на трибуната на обществения скандал.

Какво общо имат те с всички онези гейове, които са си гейове, без да парадират?! Но парадирането е коренно различно от прикриването! Човек може да не е прикрит, но и да не парадира. Това е хубаво да се осмисли.

Днес, в деня, когато Якуб Янкто сподели и стартира процес на промяна на спорта, отново чрез Туитър (и то преди малко) разбрах, че моят идол сенатор Даян Файнстайн няма да се кандидатира за преизбиране през 2024 г. и на 3-ти януари 2025 година ще се пенсионира.

Сенатор Файнстайн пробива път за жените в политиката. Тя се бори да ограничи достъпа до оръжия и да намали масовите стрелби.

Но също Даян е истински застъпник за ЛГБТИ общността и един от първите политици в света, който не се е притеснявал да подкрепи човешките права и свободата!!!

Даян и Якуб не са случайни две събития в един ден. Тя се пенсионира, но може спокойно да се пенсионира, защото има младо поколение като Якуб, възпитано в дух от личности като Даян, което не се страхува да е себе си и да подаде ръка на много други също да не се страхуват да са себе си!!!

Файнстайн е първата жена председател на Съвета на надзорниците на Сан Франциско, първата жена кмет на Сан Франциско, първата избрана жена сенатор от щата Калифорния, първата жена член на Сенатската правна комисия, първата жена председател на Сенатската комисия по правилата и администрацията, първата жена председател на Разузнавателната комисия на Сената, първата жена най-старши член от малцинствената партия в сенатската правна комисия, първата жена председател на инаугурация на американски президент.

Якуб е първият футболист в активна кариера, споделящ, че е гей.

Доброто предстои. И съм сигурен – ще дойде ден, когато няма да се налага хора да споделят какви са, а просто ще бъдат каквито са без никой да задава нетактични въпроси.
image




Гласувай:
0


Вълнообразно


1. radostinalassa - Това е заболяване, отклонение от...
16.02.2023 14:13
нормалните два пола. Не си мъчи акъла и не обърквай младежите. Добре, че няча да оставиш потомство.
цитирай
2. mimogarcia - radostinalassa
16.02.2023 21:20
Първо, между сексуална ориентация и полова идентичност има голяма разлика. Примерно - цис мъж може да е и гей, може да е и хетеросексуален, може и да е бисексуален. Както и трансексуален мъж също може да е и гей, може да е и хетеро, може и да е би.

Второ, никого не обърквам. Много гей двойки отглеждат деца и големият процент от тези деца са си хетеросексуални, защото сексуалната ориентация на родителите не определя сексуалната ориентация на децата. Иначе би било много интересно как има гейове, родени и отгледани даже в много консервативни, фундаменталистически и хомофобни семейства?!

Трето, това, че няма да оставям потомство изобщо няма общо с важната тема за сексуалната ориентация и историческата стъпка, която направи този смел футболист. Имането-нямането на деца си е въпрос на лично усещане и няма нищо общо с основния въпрос за хомофобията във футбола, която за радост започва да бъде разклащана.
Не аз съм важен в случая, но както и да е.

Хубава вечер!

П.П.: Някак не ми е уважително за деца да се използва думата потомство. Звучи като някакъв изпълнен или неизпълнен ангажимент, но да, за съжаление, не малко хора създават деца, за да се отчетат и ги отглеждат в нездравословна атмосфера.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mimogarcia
Категория: Новини
Прочетен: 1922873
Постинги: 1801
Коментари: 2939
Гласове: 1011
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031