Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2022 09:46 - „Коледните“ емисии да бъдат всекидневни - може и ще е прекрасно
Автор: mimogarcia Категория: Новини   
Прочетен: 157 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 12.01.2022 09:47


- задача при д-р Валери Маринов; магистърска програма "Продуцентство и креативна индустрия"; ФЖМК

Д-р Маринов,
на първо място, позволете ми да благодаря, че сте ни подбрал „Коледната“ емисия на Новините. Пиша това неслучайно, тъй като винаги съм бил противник на налагащите се черни хроники, които преобладават в масмедиите. Радвам се, че поне веднъж в годината, журналистите проглеждат, че се случва и нещо добро…

На второ място, давам обяснение защо и колежките ми от магистърска програма „Продуцентство и креативна индустрия“, и аз, в преобладаващата част, избрахме да опишем новините на обществената телевизия и Нова. Това е по една проста причина. И двете телевизии публикуват продукцията си в YouTube (https://bit.ly/3324m44; https://bit.ly/3JCx8ck), което е прекрасно, защото никой не желае да губи време в досадниии реклами в сайтовете на медиите.
Разбира се, далеч съм от мисълта, че те нямат право да имат подобни партньорства, но както със солта при готвене трябва да се внимава, така и при провеждането на кампания за популяризирането на даден продукт – също.
Впрочем старая се винаги да отчитам и плюсове, и минус. Специално отбелязах (https://bit.ly/31lGoA5) осигурения от БТВ жестомимичен превод на изборите през ноември, но рекламите, които се включват при опит да изгледаш видео на сайта им, са прекомерни. На шега ще вметна, че HR-и на компании дори може да изследват търпелив ли е кандидат за позиция при тях като го оставят в стая с лаптоп/таблет, да чака и чака, и чака да зареди видеото. Стараейки се да завършвам с хубавото, ще отбележа, че БТВ също развива активно вече канал в YouTube, но продължават да качват изключително рядко новините си в него. Може би си имат своя стратегия, но нека помнят опита на Vbox7 – българският вариант на YouTube, който обаче заради безспирните реклами, вече не е актуален.
В случая, естествено, няма как да сравня толкова влиятелна медийна група със сайт (който е в друга огромна медийна група), но пък си разсъждавам. В крайна сметка всяка празна ниша бива заемана. Когато един потребител прекарва вечерта си в YouTube, цъкайки от видео на видео в търсене на нещо готино, или пък гледайки дълги влогове на любими инфлуенсъри, реши все пак да се запознае със случващото се в „реалността“, той няма да затвори приложението, което обича, за да влезе в друг сайт, генерирайки трафик. Не, той просто ще избере конкурент, който му предлага и това.

Опит за опис на емисията на БНТ от 25.12.2021 година:
(…)

Опит за опис на емисията на НОВА от 25.12.2021 година:
(…)

Започвам анализа си със следното: дал съм по-горе линкове към YouTube каналите на двете телевизии. Всеки сам може да се убеди, че хората са изключително доволни от тези необичайни новини. Споделям напълно и категорично мнението на всички коментирали. Даже заявявам, че с кеф ще сядам вечер през телевизора, ако знам, че ме очаква това, а не редовното – „скандали между политици„; „поскъпване на това или онова„…  Изгледах емисиите поне по пет-шест пъти и все още не мога да повярвам! Бога ми, нито веднъж не споменаха Ковид! За първи път след две години, аз чух /иронично/ емисия без Ковид /с изключение на варианта Омикрон около информацията за полетите/. И тук не става въпрос за вярване или невярване във вируса, одобряване на мерки или не, про или анти ваксинация. Не, не, не. Тук става въпрос за онова, което Даг Хамаршелд извежда като заключение:

„Свобода от страх“ може да се каже, че обобщава цялата философия на правата на човек.

Сиреч насаждането на страх в продължение на близо 24 месеца увреди сериозно, за съжаление може би и необратимо, психиката на някои хора. В България може да не са толкова много, но по-чужбина е страшно. Мои роднини, живеещи в Германия, бяха в истински ужас, че когато имаше вечерен час там, полицаи ли, военни ли, с автомати патрулираха, сякаш се намираха в затвора Алкатрас. Наша близка, намираща се в Сидни, Австралия, повече от година и половина не можеше да отиде при дъщеря си и внук си в Мелбърн заради ограниченията. Мога да продължавам с още истории. Всички тези хора са белязани. Белязани са и децата, които не познават на живо приятелчетата си, защото се гледат през мониторите. Белязани сме и ние, които влачим маски. Тоест този живот в постоянен страх, за някои, които не се плашат, пък в постоянен гняв, разболява, защото всички знаем, че от нервите започват проблемите.

Да, дали нещо ще се покаже или не по телевизията, няма да промени съществуването му. Замитането на наличен проблем под килима, няма да го прикрие завинаги. И да, адмирирам медиите, когато дават, в този контекст, и протести против мерки в цял свят. НО особено в новините трябва да има баланс. Да се дава и онова, за което си струва да живеем, защото ако приемем, че всичко е скъпо, трагично, то тогава за какво да си пазим живота?! Май-май излиза, че ни е ценен, а защо ни е?! За да плащаме сметки, да хабим нерви ли?! Не, не и не!
Нека се дават репортажи за премиери на книги, предимно на непознати български автори, а не на втръсналите повтарящи се лица, за да се запали интерес в обществото да чете, да се види, че имаме много стойностни писатели. А музиканти?! Ами актьори?!

Всяка вечер, когато не е забранено поради локдаун, има супер различни и интересни събития в страната, които си заслужават да бъдат посетени. Ето, например, много ми харесва поредицата на Дневник „С децата в почивните дни“. Ядосват се майки и бащи, че отрочетата им само щракат по екрана, ами ето я мотивацията за сплотено семейство на уикенд приключение!

Връщам се към новините. Признавам си! Нямам забележки. Изпитвах истинско удоволствие да ги гледам. Бе ми приятно. По принцип съм човек, който е на 100% за секуларност, но в случая изобщо не бе премината границата, бе представен празникът като миг на обединение, на радост, на красивата страна на човешките взаимоотношения чрез акциите – за коледни картички на самотни възрастни хора и храна за хора в затруднено финансово състояние.
Ако зависи от мен моделът „Коледна емисия“ ще бъде приложен във всички други дни, защото самият живот е празник, следователно всеки ден трябва да е така празничен, с даване на красивата страна на живота. Изключение задължително, разбира се, трябва да се прилага в ден на национален траур.

Искам да отбележа, че ние не бива да бъдем лотофаги, но и в тези ненатоварващи емисии бе казано всичко съществено или пък житейски тъжно – пожара; отменените полети; поскъпването. Тоест пак хората получиха нужната информация, но без тя да ги натъжи или пък разгневи.

Иначе по-сух коментар:

  • В репортажите за храма и на двете телевизии, е прекрасно, че първо се даде възможност да изразят мнение вярващи, обикновени хора, а по-късно към се „присъедини“ и авторитетно мнение – това на епископа;
  • Репортажите за Папата ми бяха скучни. Считам, че всички вече през деня са имали досег с части от речта му или снимки от произнасянето ѝ в социалните мрежи, следователно щях да направя по-дълбок репортаж – как се е празнувала Коледа през годините у нас; имало ли е негласна забрана в определени периоди чрез заграждения на катедрали, църкви; какви са разликите между православното и католическо отбелязване на празника;
  • Репортажите за пенсиите ми се сториха като изсмукани от пръстите, но простено е, почивен ден е. :D Аз бих поканил експерти /ама те в този ден са били я на ски, я на маса/. Освен това включването на този репортаж не знам доколко изобщо някой го е забелязал, тъй като друг е акцентът в душите в тези светли дни.
  • За пожара щях да подходя с предупреждения, да се извади извод, поука от случилото се. Този случай може и все още да се изяснява, но всички знаем от какво са най-честите пожари. Та щях в този светъл ден да поканя хора с изгорели домове от забравен включен уред; неизправна инсталация; направи си сам бойлер и хем можеше да имаме като коледна инициатива да им помогнат зрителите с дрехи, покъщнина, хем те да разкажат как е могло да избегнат неприятния развой. Нали народът се допитва да патило, а не старило.
  • Ох, информацията за кученцето трябва да я има. Може и да разреве зрителите, ала такива извършители-изроди трябва да получат максимална публичност, за да служат като Плашила на други такива създания, които са готови да мъчат животинки. Все пак и да не влезе този в затвор, и да не бъде осъден, вече в очите на всички е отрепка, това и възпитава, и има превантивен ефект. Я като няма кой на работа да го вземе вече, дали ще има пари за гориво да гази невинни и беззащитни кученца.

Идеята на БНТ украсата им да бъде създадена от майки на деца с увреждания е чудесна. Тя е в унисон с тазгодишното решение на много градове да спестят бюджет от заря и да го дарят на кауза. Подобно добро дело правят и абитуриенти, които избират тениската пред скъпите одежди, а паричките изпращат на нуждаещи се! Щастлив съм, че Нова отдели време за органа в село Житен. Органът е невероятно респектиращ инструмент. Имал съм честта да се докосна буквално до такъв в Добрич през 2017 г., когато бях там на ученическо-родителска конференция (https://bit.ly/3fglR3l).

Д-р Маринов, зарадвахте ме с тези емисии. Щях да ги изпусна, тъй като се бях изключил по празниците от технологии и виртуалност, а си заслужаваше да се усмихна в началото на новата година с мечта – Коледа (като въплъщение на обществения дух) да не е само по Коледа.





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mimogarcia
Категория: Новини
Прочетен: 1923189
Постинги: 1802
Коментари: 2940
Гласове: 1011
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031