Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2021 15:55 - Когато един бранш е затворен той въздейства на всички останали. Трябва да бъдем солидарни помежду си.
Автор: mimogarcia Категория: Новини   
Прочетен: 596 Коментари: 5 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Вчера в кварталното кафене се срещнах с мой съсед, работещ като таксиджия, и негови колеги. Радостно му рекох „Е, най-накрая да седнем на маса извън дома!“. Той обаче кахърно ми рече, че чака с много по-голямо нетърпение дискотеките да отворят врати. Учудих се. Аз на 23 не ги посещавам, та камо ли негова милост на близо 60…

Оказа се, че не се е затъжил за тях като посетител, а затварянето им влияело пряко върху поминъка му – най-доходоносно било да се прибират почерпени клиенти в ранни зори: хем нощна тарифа, хем щедър бакшиш.

По негови и на колегите му наблюдения близо 50% е спадът откъм курсове. И това е напълно обяснимо. Никой при напускане на ресторант в 22:00 ч. няма да предпочете да даде 15-20 лева, когато градският транспорт му е на метри.

За съжаление, двете големи таксиметрови компании постъпват некоректно с водачите си. Още на 1-ви март, с разрешаването на заведенията да функционират, са им възстановили таксите, които заплащат в „мирно“ време. Те съвсем не са малки.
Тъй нареченият жълт налог (искащ се от фирмите, не от държавата) „Централен диспечерски пункт“ е в следните граници:

  • ако колата е до 10-годишна: 200 лева;
  • над тази възраст: 300 лева.

След навършването на 15 г. на автомобила той няма право да бъде такси. Тогава таксиметровите компании, които са и най-колосалните лизингови къщи, им предлагат да закупят ГОЛФ за 60, 000 лв. или КИА за 115, 000 лева. Един от групата на масата иронично каза, че може би цяла полу-кола-полу-боксониера щели да им дадат за тази пара – с вградено балдахинено легло и котлони. Добавих на шега, че зевзек си монтира тоалетна на задната седалка, та нищо чудно.

Извън майтапа е важно да прозрем: когато един бранш е затворен той повлича и всички останали. Такситата горят, доставчиците – също, изпълнителите – и те. Сетне пък онези, свързани с доставчиците и изпълнителите се давят. Техните контрагенти пък от своя страна фалират.

Всички сме свързани в една верига. Няма как да кажем – изолираме тези, другите си караме постарому. Дори и аптеките не са в подем вече. При нас има 3-4 аптеки, с които служители съм добър познат, та си разменяме чат-пат приказка. Да, в началото е имало презапасяване (аз бях потърпевш от него, когато след изваден мъдрец едва си намерих антибиотик), но уплашените от вируса не стъпват в аптека, страхувайки се, че е прекалено опасно място, а нехаещите за COVID-19 тъй или иначе няма какво да дирят из щандовете.

Смятам, че нов локдаун би довел до огромен шок за всички ни. Имам приятели – готвачи, сервитьори, които едва преди две седмици се завърнаха на работните си места. Колко могат да издържат на този ритъм? Ами собствениците? Не е просто да рестартираш обект.
Моловете пък и сега са празни заради страх, икономия. Възможно е след предлаганите 14 дни затягане да са завинаги хлопнали кепенците търговците.

Всеки интелигентен човек, а и бизнес трябва да има бели пари за черни дни, но една година е една година. Колкото и помощи да се дават, те не са в състояние да компенсират истинската дейност.

За да не останете с впечатление, че споделям само чужди истории, ще разкажа и личен опит. Баща ми бачка в авиацията, която от 365 дни е буквално приземена. Слава Богу, самолетните дружества имат резерв, макар че и при тях имаше намаляване на заплати.
Също така се занимаваме с мини начинания. Малкият бизнес също е в криза, но не поради мерки, а заради отлив на клиенти. Те се притесняват да купуват, защото са в напрежение дали няма да бъдат ограничени временно да практикуват дейност или да останат на борсата.

Разбира се, ситуацията е тежка. Вирус има. Комшийка, дето имаше прякор „Усмивката“, си отиде на 43, след два месеца интубация. Семейни приятели – лекари бяха в Ковид-отделение и се върнаха от него побелели от стрес. Не завиждам на управляващите нито у нас, нито по света. Ни да налагат мерки, ни да не налагат. И при вариант А и при вариант Б недоволни ще има.
Разделението на обществата на вярващи и невярващи, на спазващи и неспазващи е невъобразимо! Агресията е чрезмерна!

Забраните допълнително ще наелектризират гражданите. Ефект ще има ли? Естествено, че не. Който се е събирал в ресторант, тоест не се страхува, ще го прави пак. Дали „незаконно“ в приятелско заведение или необезпокоявано вкъщи. Каквито и проверки да има, който не слага маска, няма да промени поведението си. Или ще е под носа, или под брадичката, или висейки на едното ухо.
Няма как, ако приемем, че 50% са против мерките (а с времето стават и ще стават повече; видимо е, че във всяка държави протестите са все по-чести), да бъдат следени, контролирани и прочее.

Болшинството са отвратени от постоянно присъстващата в медиите тема за COVID-19. Нямам познат, който да не ми е казал „Мама им на журналистите, на това ли Ви учат в университета?!“ (студент съм във ФЖМК). С такъв укор, често придружен и с озлобен поглед, не съм се сблъсквал друг път. И дано да не се, не е приятно.
Впрочем реакцията им е предвидима. Събудиш се – Ковид, лягаш си – Ковид. Ами не всичко е Ковид. Ето специално аз не се пазя, не се пазят и бабите и дядовците ми – на по 80, 83 и 86, с болести. Да чукам на дърво, нищо ни няма. Срещаме се с хора без предпазни средства, обикаляме. Тоест не е чак такава чума, каквото се втълпява от апологети.
Вместо ваксини според мен е важно да се проследи има ли наистина процент, които не могат да се заразяват.

Като казах ваксини. Не съм антиваксър, нямам липси в имунизационния ми календар, но за COVID-19 няма да се ваксинирам. Не виждам смисъл при толкова мутации да експериментирам със себе си, особено при ограничен фаталитет. Но съм против да се пропагандират конспирации, теории за чипиране, както и всяка гибел след боцкане да бъде пряко свързана с ваксините. Важно е да дадем шанс на притеснените да се ваксинират, за да могат да се върнат към нормалния живот. Защото познавам хора, които не разрешават на родителите си вече цяла година да си виждат внуците, както и такива, които не правят крачка навън с изключение на пазар веднъж в седмицата с по две маски, шлем и латексови ръкавици.

Колкото и да е тъжно в един момент ще трябва да признаем, че ще е наложително да заживеем, както преди. Жертви има и ще има. Може утре сред тях да сме Вие или аз… Но тази война – между вируса и нас, е изначално спечелена от него. Въпросът е дали ще му дадем и икономиката си.

Защото в държави с много сериозни ограничения, COVID-19 пак върлува. Или спада, но след отварянето – пак се развихря. Учените отдавна обясняват, че пандемията ще стихне, щом се образува имунен вал (преболедували + ваксинирани). Според мнозина това е последният пик.

Дано да е така.




Гласувай:
1


Вълнообразно


1. morskipesni - Стига си пробутвал педерастките си идеи!
18.03.2021 14:27
При капитализма е - всяка коза за свой крак. Иди да дрънкотиш за гей-солидарност другаде.
цитирай
2. mimogarcia - morskipesni
18.03.2021 14:54
Уважаеми,
аз не съм егоист като Ваша милост. Грижа ме е за другите. За себе си, близките ми, слава Богу, не се оплаквам. Оправяме се, но това не значи да сме слепи и глухи за останалите хора...

И стига вече споменава сексуалната ми ориентация. Аман....

Хубав ден!
цитирай
3. radostinalassa - Надявай се
18.03.2021 19:33
Вируси винаги е имало и ще има.При тези рафинирани храни, мръсен въздух, бедност и пр. това е нормално. Заразиха болниците с Ковид, периодично спират плановите операции, затрудняват достъпа до болница на хора без Ковид. А ти щом не искаш деца можеш да се ваксинираш.
цитирай
4. mimogarcia - radostinalassa
18.03.2021 22:00
Права сте, че ще има и други вируси в бъдеще. Така е. Във всяка държава, на всеки континент ги има. Въпросът е да възприемаме нещата по-рационално и да не "умират" от страх голям процент хора.

Да знам, че някои жени, които искат да стават майки, се страхуват дали ваксината няма да им попречи. Няма към този момент доказателства в тази насока, че ще се увредят яйцеклетки. Всеки обаче сам трябва да си решава.

Аз няма да се ваксинирам. Обяснил съм защо. Ограничен фаталитет, мутации, което е нормално за вирус, и се чувствам отлично. Считам, че енергията на един човек, това, което мисли, също влияе дали ще се зарази и как ще го прекара.
Паниката разболява.

Хубава вечер!
цитирай
5. radostinalassa - Западните ваксини увреждат...
19.03.2021 15:51
вродения и придобития имунитет. Целта им е да печелят пари и по възможност да намалят броя на населението.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mimogarcia
Категория: Новини
Прочетен: 1962931
Постинги: 1858
Коментари: 3090
Гласове: 1014
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930