Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2021 20:57 - Слушкай цъйо
Автор: mimogarcia Категория: Новини   
Прочетен: 721 Коментари: 6 Гласове:
4

Последна промяна: 22.01.2021 20:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Като дете посещавах езикова школа. В стаята имахме едно голямо табло, на което бяха написани фамилиите ни. След всяко занятие учителката поставяше звезди на онези, които са се справили (аз не получавах често, защото съм хаймана, ама затова и не научих английския добре).

Вярвате или не, това беше много хитър метод за контрол. Да, не се печели или губи вещ, но пък всеки от нас искаше да има красива фигура до името си и да се почувства успешен. Огромен процент от влиянието на този педагогически трик се корени в това, че всички виждат дали ти си добър или пък не, сиреч – достоен ли си или не те бива. Никога в училище не съм изпитвал такова разочарование за оценка (а имах много, много двойки по математика, история, химия, физика), защото само аз си виждах бележника, докато заради липсата на звезда ме заболяваше истински.

Подобен инструмент започва да се прилага в Китай, където въвеждат социален рейтинг за гражданите. Буквално всеки един ще бъде обект на характеристика, която ще му решава съдбата.

Знаем температура се мери по Фаренхайт, земетресение по Рихтер, а сега вече имаме и нова скала – Си Дзинпин.

Гледах няколко предавания на тази тема и признавам дълго време ми бе нужно, за да проумея какво реално се случва. А то е следното: с тази система държавата ще може да разделя на потоци верните на Китайската комунистическа партия от онези, които се бунтуват.

Затворът за инакомислещите ще е от нов вид – отлъчване от обществото. Ще попитате как? А някой се приближи и комуникира с хулител на ККП, веднага му се отнемат точки. Хареса в социалните мрежи пост против Централния комитет, генералния секретар – пак същото.
Е, ако не си плащате данъци отново ще бъдете набелязани като нарушители. Но пък ако, както един българин живеещ там каза, направите четка на властта – ще Ви дадат бонуси и могат да изложат снимката Ви като пример за подражание.

Никой няма да смее да предприеме риск да загуби точки, защото нито ще го наемат на работа, нито ще може да пътува, а децата му няма да бъдат приети в елитни училища. Може ликът му дори да бъде изтипосан на специално монтирани билбордове – като предупреждение към другите. Съревнованието „Кой е най-послушен“ ще се изроди. Със сигурност ще се нароят предатели и подмазвачи… А да не говорим какви поразии могат да сторят овластените с хора, които не одобряват…

Поданиците ще станат еднакви, обикновени и няма да изневеряват и за секунда на повелите. Личността ще изчезне, тя ще стане частица от милиардна масовка.

Покрай пандемията един анализатор изказа мнение, че в Европа е важен отделният човек и мерки по-трудно се налагат, а в Китай е по-важно населението в цялост. За първата част на изречението, слава Богу, е прав и дано винаги на този континент аз-ът да не бъде претопен, но за второто греши. Смятам, че там само ръководителите, които са най-отгоре на пирамидата и са значими в йерархията, са от първостепенно значение.

Естествено ще завърша с констатацията на един българин с китайско потекло, който често е по тв студиата. Той каза, че китайците сами се отказват от свободата в името на сигурността. Съгласен съм с него. Но гражданите забравят, че наред с благините – като например: предупреждаването, ако общуват с регистриран измамник, моменталните наказания за джигитите по пътя, иде и мащабната рестрикция над това всеки да бъде себе си – и в мисълта си, и в мнението, което изказва, и в постингите, които пише…

Факт е, че болшинството не ценят свободата. Когато вече узреят, може да е късно да си я получат обратно… Дано в Европа, в ЕС се замислим сериозно!

Заглавието "Слушкай цъйо" е закачка. 自由 /цъйо/ означава на китайски свобода.



Гласувай:
4


Вълнообразно


1. ednalady - ...според мен, ти си 'роден автор"...
22.01.2021 21:33

...имаш талант,идеи.. и характер..
много хубав текст, отново..представен..интригуващо, и оригинално..
благодаря,мимо..
здраве, л'юбов,и успех ти желая..
Юлия, твоя приятелка )
цитирай
2. mimogarcia - ednalady
22.01.2021 22:42
БЛАГОДАРЯ ОТ ДУША И СЪРЦЕ!!!
Истината е, че заради такива хубави коментари, колкото и редки да са те, не се отказвам повече от 12 години!!!
Щастлив съм, че съм успял с текстовете си да докосна по някакъв начин Вас!!!
Безкрайно благодаря, че ги четете и ще се старая да бъдат все по-интересни!!!

ЖЕЛАЯ ВИ ЗДРАВЕ И УЮТ - И В ДУШАТА, И В ОБСТАНОВКАТА, КОЯТО ВИ ЗАОБИКАЛЯ!!!

П.П.: Скоро излиза книгата ми. С голяма радост ще Ви изпратя бройка със специално и по-дълго послание!!!
цитирай
3. fun1001 - https://mimogarcia.blog.bg/novini/2021/01/21/zashto-stignahme-do-momenta-da-jiveem-v-sviat-na-falshivi-no.1745535
22.01.2021 23:05
заради, ето този Труд,ти ще бъдеш винаги мой приятел, и Пример)
респект, и аплодисменти, попътен вятър,мимо..
за мен, е Чест и Удоволствие, да те срещам тук.)
аз съм едналейди, Юлия

ПП Благодаря..предварително, много ме зарадва!
цитирай
4. apostapostoloff - Над теб надвисва опасност!
23.01.2021 05:59
Баба Юла Миризливото е готова да ти извърти една бабалюга. Тя може така да ти изсмуче лимоните, че да те вкара в болница.
цитирай
5. анонимен - Толи,
23.01.2021 06:57
тук съм напълно съгласен с теб.
цитирай
6. eva666 - ..ето,иТемата, на супер агресивните Троли, мара Общата, и лекето- Апостолья..
25.01.2021 12:20

/ мара на 34/go4iito,и нещастн.лузър-постолья

4. apostapostoloff - Над теб надвисва опасност!
23.01 05:59
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mimogarcia
Категория: Новини
Прочетен: 1922965
Постинги: 1801
Коментари: 2940
Гласове: 1011
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031