Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2021 13:43 - Тръмп подари Сената на Байдън (защо и в БГ трябва да има двукамерен парламент)
Автор: mimogarcia Категория: Новини   
Прочетен: 529 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Джо Байдън трябва да благодари на Тръмп. Не, не се шегувам! В първите две години от мандата си Джо ще има законодателно спокойствие единствено заради поведението на Доналд. Сега ще Ви обясня защо.

Винаги съм казвал, че България НЕ е парламентарна република. Народно събрание може и да има, но то е проформа. Няма значение какво се плямпа из кулоарите, решенията се взимат в Министерски съвет. Така е устроена нашата система, че независимо дали премиер е Царя, Станишев или Борисов –  един решава, мнозинството гласува. Орешарски бе едно изключение от правилото, но пък той бе удобно назначена фигура.

В Америка обаче президентът не може да си прави, каквото иска. Има много строг контрол и от Камерата на представителите, и от Сената. Затова там избирателите се вълнуват кои са им представителите, а на нашата мила територия върлува море от депутати, които за цял мандат едно изказване от трибуната нямат. Хубавото е, че по-често двете камери на Конгреса имат различно мнозинство и така става още по-трудно президентът и партията му (независимо дали демократи или републиканци) да прокарват лобистки закони. Поради тази причина (а и много други) съм привърженик и у нас да се въведе двукамерна асамблея. Припомням, че СДС също изказаха това мнение покрай протестите през лятото.

Обама например в голяма част от мандата си управлява под републикански натиск, тъй като и двете камери бяха под техен контрол. Тръмп се радва на широта около врата в първите две години от мандата си поради причината, че републиканците запазиха местата си. След изборите през 2018 г. обаче Камерата на представителите се върна в ръцете на демократите и те успяха дори да стартират процедура по импийчмънт срещу него. Сенатът остана републикански и Доналд запази поста си.

Сега Байдън започва мандата си при демократски контрол на целия Конгрес. И докато за Камерата на представителите няма защо да благодари на Тръмп, то за Сената му дължи много.

Първо, Аризона винаги е била щат на републиканците. Един от нейните двама сенатори в продължение на 42 години бе Джон Маккейн – икона за всеки консерватор. В Аризона да говориш против Джон е като у нас да изпсуваш Васил Левски, на толкова голям пиедестал е поставен той. В сърцето на всеки гражданин на щата е закодирано „Маккейн е герой“. Завистта на Тръмп към обичта на хората към Маккейн, която той никога не може да купи, колкото и милиарди да има, доведе до това той да говори против него непрестанно. Дори когато Маккейн бе болен, дори когато почина, Тръмп не спря. Гражданите на Аризона го наказаха, изпращайки през ноември 2018 г. в Сената демократката Кирстен Синема, която изобщо не е в унисон с традициите и дори стана първият бисексуален член на Сената. Това бе протестен вот срещу Тръмп.

В следващите две години Тръмп не спря. Продължи да ругае Маккейн и така през ноември 2020 г. аризонците шутираха Тръмп и републиканците за втори път като вместо да подкрепят Марта Максали, яростна привърженичка на Тръмп, която все пак плахо се опита да се дискредитира от неговите злословения по адрес на Маккейн, избраха друг демократ – астронавта Марк Кели.

Второ, след загубата си на 3 ноември за втори мандат Тръмп се фиксира върху щата Джорджия, друг републикански бастион. Изиска тройно преброяване на бюлетините само и само, защото не можеше да си представи, че републиканците са предпочели демократа Байдън, но не и него. Дори изнудваше секретаря на щата да му намери бюлетини, та да спечели. На балотажа във вторник за двете сенатски места – гражданите на Джорджия ядосани и отвратени подкрепиха демократите Джон Ософ и Рафайел Уорнък и изгониха от Сената републиканците Дейвид Пердю и Кейли Лофлър – милионери, осъществяващи съмнителни сделки с вътрешна информация и големи привърженици на Тръмп. Впрочем тази нощ Лофлър разбрала, че губи балотажа, реши да направи опит да спаси достойнството си и след нахлуването на побърканите почитатели на Тръмп каза, че си променя мнението и ще подкрепи удостоверяването на победата на Байдън.

Заради Тръмп Сенатът вече е разделен на 50 демократи и 50 републиканци. На 20 януари вицепрезидентът Камала Харис, която сега е сенатор, встъпва в длъжност и ще има право да гласува при 50 на 50. Така демократите поемат и президентството и двете камери на Конгреса, а Тръмп отива в небитието.

 




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mimogarcia
Категория: Новини
Прочетен: 1923434
Постинги: 1802
Коментари: 2940
Гласове: 1011
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031