Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2020 10:44 - Племето, което и до днес не комуникира с останалия свят
Автор: mimogarcia Категория: Новини   
Прочетен: 413 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Всички сме чели Робинзон Крузо. Може би по-малко знаем, че авторът Даниел Дефо се вдъхновява от историята на моряка Александър Селкирк, който прекарва пет години на самотен остров. В една модерна филмова адаптация на творбата героят си говореше с футболна топка, за да не изкука съвсем…

Многократно се повтаря, че човек е социално животно, че не може да си намери своя група и тотално да скъса с всички останали, че сме взаимосвързани.

Е, едно племе ни доказва, че не е съвсем така. Сентинелците живеят на остров Северен Сентинел, който се намира в Бенгалския залив. Макар че попадат под юрисдикцията на Индия, никаква комуникация не се осъществява с тях, с изключение на две-три експедиции, при които отдалеч са им били оставяни плодове, както и една тенджера.

Сентинелците са недрожелюбни към въшни посетители. Мигновено нападат и прогонват всеки дръзнал да стъпи на територията им. Тъй като те никога не са имали допир с чуждоземци, нямат изграден имунитет към бактериите и заболяванията, с които останалото човечество сме привикнали през вековете. За да ги защитят от сигурна гибел правителството на Индия е забранило посещенията на острова и се налагат солидни глоби на всеки нарушител, който се приближава с лодката си на по-малко от разрешените километри.

За съжаление, през годините са се случили няколко инцидента, при които ладиите на рибарите са били извлечени в плитчините на острова. Както ние слагаме Плашила, та да не изяждат птиците насажденията, така сентинелците са убивали новодошлите и са заковавали главите им на прътове, които са разполагали по протежението на плажната ивица, за да покажат еднозначно, че иностранци не са добри дошли.

През 2018 г. един религиозен фанатик решава, че е длъжен да установи контакт с племето и да ги научи да вярват в Бог, тъй като счита, че те са последното кътче на света, където Сатаната властва. Веднъж обитателите на острова го прогонват с викове и размахани брадви, втори път пронизват със стрела Библията, която държи над главата си, но го оставят добронамерено жив. Третият път обаче вече го посичат и завличат трупа му в гората…

Оттогава сентинелите са оставени на мира. Те са експеримент, който доказва, че може да живеем без всякакви технологии – дотолкова добре развит нюх имат и уповаване на интуицията си, че оцеляват и при цунамито в Индийския океан 2004 година.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mimogarcia
Категория: Новини
Прочетен: 1922391
Постинги: 1800
Коментари: 2937
Гласове: 1011
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031