Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2020 06:59 - Общество ни е разделено на уплашени и конспиратори
Автор: mimogarcia Категория: Новини   
Прочетен: 1419 Коментари: 3 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Защо решихте да създадете Петиция против маските на открито*?

Реших да създам петицията, защото разделението в обществото е достигнало критично ниво. Подобна мярка (маски на открито) единствено ще доведе до повече напрежение, а и – дано не се окажа пророк – насилие.

Имаме условно три групи:

Хора, които са в тотална паника. Следя най-известния майчински форум. Препоръчвам на всички граждани да го прегледат. Там има хора, които описват, че носят по две маски наведнъж. Други пък, имащи шанс да работят от къщи, призовават за повторно затваряне по домовете. По техни думи нагодяват ежедневието си към COVID-19. За тях всичко като мярка е прекалено малко. Това, разбира се, е нормална позиция, тъй като знаем още от деца – “на страха очите са големи”…

Във връзка с първата група е и следното: през април с психоложката Галинка Чавдарова създадохме подкаст, в който безплатно тя отговаряше на въпроси на слушатели. Четете внимателно: едва месец след обявяването на извънредното положение имаше хора, изпаднали в депресии и вече употребяващи медикаменти за успокоение. Няма как да очакваме, че тази част от обществото ще намери общ език с втората група – тази на вярващата в конспирации.

Аз съм студент по журналистика. Във Факултета непрекъснато обсъждаме фалшивите новини, социалните мрежи и манипулирането на масите. Евентуалната намеса в президентските избори в Америка през 2016 г. е детска игра пред това, което се случи сега. Оказа се, че Фейсбук, Туитър и останалите играчи в тази печеливша ниша не са подготвени за онези, които желаят да посеят смут…

Стоящите зад ФБ групите, призоваващи за бойкот над всички мерки, не са безобидни. Те не само отричат вируса, но и прокарват конспиративни теории – 5G, чипиране, нов световен ред, които после употребяват в своя лична полза, даже и политически. Има разлика между това лицето x да напише: “Няма да нося маска!” и това лицето y да разясни как ще умираме поетапно след ваксина. Първият може да бъде възприет за бунтар, но вторият залага “бомби”, които ще избухнат по време на избори.

Трябва да се замислим и защо определени партии и политици спекулират с Ковид темата. Какво очакват в замяна?! Гласове, естествено. Но вместо да имат издържана програма – те задоволяват масата с: “Не на мерките!”. Липсата на реална политическа идея лъсва за онези, които не сме субективни, ала как да очакваме да прогледнат онези “слепци”, които считат, че норвежци отвличат деца?!

Всичко това се получава, защото българите нямаме инстинкт да проверяваме фактите. Лековерни сме. Във втори курс във Факултета наш преподавател ни даде за задача да трансформираме един текст в подходящ бланк за новини. Само аз направих проверка и със запазената фраза на Петко Бочаров – “Да, ама не”, обясних, че този текст е медийна измислица.
В конкретната ситуация става въпрос за млади, интелигентни студенти-журналисти, които попадат в капана, а как да очакваме обикновените и не учили това да се пазят от лъжите?!

Ако се върнем към групите-противници на Ковид ще забележите, че там се публикуват статии от странни сайтове, които пускат сензационни заглавия. Някои твърдят, че тези сайтове печелят от кликове. Не мисля така. Масово хората четат само заглавието в групата, възпламеняват се и пишат коментар-ругатня. Лошо е, че WhoIs информацията за домейните не е достоверна. Всеки може да напише, че домейнът му е собственост на Тина Търнър.  Единствено при .bg има верификация чрез лична карта.

Друго неприятно е, че много малко профили във Фейсбук са потвърдени. Не знаем кой кой е и с каква цел се представя за друг. Опасно е не само при пандемия, а и при търговия, педофилия. За обществото ни най-неприятно е масовата липса на емпатия.

Вчера в една от групите-противници написах, че се надявам да не се подиграват на уплашените от вируса. Някои ме нарекоха опорка. Те към мен реагират така, а какво остава към онези, които се дезинфекцират до прежулване?!

Трета група сме по средата – вярваме, че има вирус, но и осъзнаваме, че не е чак толкова драматично. Разбираме, че фармацията, правителствата прекаляват и искаме границата да не бъде нарушена. Отделно е важно да следим дали и хора без тежки симптоми се вкарват в болница заради увеличената пътека. Също знаем на определени места не се спазва дистанция, пък няма пламване…

Като цяло – трябва да се срещнем по пътя тези три групи и да комуникираме, но без омраза. Петицията ми е основно затова да не се приемат ненужни мерки, които угаждат на едни, но провокират други.

Петицията се разпространява от вчера, какви са наблюденията Ви, среща ли подкрепа?

Петицията среща подкрепа от представители на всички групи. Дори и уплашените разбират колко е абсурдно да се носи маска, когато няма никой около теб. Отделно много хора като мен имат проблеми с дишането и това е буквално обричане на постоянно задушаване.

Нека не забравяме, че маските трябва да се сменят често. Кой го прави? Почти никой. Лекари признават, че те стават даже опасни за здравето, когато се овлажнят от дъха ни.

Не е ли трудна мисията Ви – един млад, интелигентен човек, наследник на уважаван лекар да тръгне срещу държавата?

Аз мисля, че държавата – това сме всички ние. Не използвам клишето “Обичам страната си, ненавиждам държавата”. Ние имаме право на мнение. И аз изразявам моето за маските на открито, което считам, че се споделя от мнозинството. Но не се страхувам и да съм малцинство.

На министъра не му е лесно да лавира между групите. Уплашените са много активни, пишат, изискват нови ограничения. Ами време е проф. д-р Ангелов да чуе и здравомислещите. Всеки глас трябва да бъде чут.

Критиката е услуга, а не мръсен номер.

Предлагате да се създаде Медиационен център, с какво ще бъде полезен този център и очаквате ли това предложение да срещне подкрепа?

Медиационен център е категорично необходим, дори сме закъснели със създаването му. Сплотяването на населението няма да мине през затягане или разхлабване на мерките. Винаги ще има недоволни, които ще изпитват нуждата за бунт, независимо на площада или в интернет мрежата.

Медиационният център трябва да бъде натоварен със задачата да проведе така очакваната обществена дискусия, която липсва още от март. В тези дебати е редно да бъдат поканени представители на двете полюсни групи. Всички електронни медии, онлайн издания, социални мрежи е важно да бъдат използвани за популяризирането на формата.

Тогава и само тогава едни срещу други ще се изправят типажи Мутафчийски и Мангъров, които вместо нападателна реторика ще аргументират разсъжденията си прецизно. Работата на безпристрастните медиатори ще бъде да се грижат добрият тон да не бъде нарушен, ала и едновременно с това да служат като fact check-ъри.

Най-същественото е не лекари и официални лица да са по студийните диванчета, а редовите хора от народа. Извън уютът на интернет и анонимността на площадната тълпа те ще се покажат кои са и как ще реагират, например, при уличаване в лъжа.

И да, враждуващите ще се срещнат, но вместо подминаване ще има ръкуване… тоест, имам предвид лакът в лакът, де. Когато видиш лице в лице другия, обмениш приказка с него за друго отвъд Ковид, харесаш нещичко в душата му, няма вече да си така решителен да го съдиш, камо ли да го мразиш!

&
Мое интервю за stz24.com
*https://www.peticiq.com/protivmaskitenaotkrito
&

 




Гласувай:
1


Вълнообразно


1. morskipesni - Нямате никакво "общество" и изобщо е най-добре да изчезнете.
22.10.2020 10:35
Мръсна сбиротощина от мангали, престъпници, педерасти и пълни идиоти.
цитирай
2. milady - мимо. поздрави от мен
22.10.2020 21:35
винаги си на гребена на вълната.
определено. това ти е призванието..
ще си изкажа и аз болката с две-три думи
... тези протести плюс короната
които се застъпиха във времето,
са аранжирани, планирани, и дълбоко потайно целят точно това... да разделят българското общество. и да съборят политическото статукво и крехкото доверие на Българският гражданин, изобщо в свободата и Бъдещето
казвам го с голяма мъка...
много, много ме боли
от това. което виждам в България
Според мен. ще бъдем Свидетели на световна революция а.защо не и планетарна такава
Поздрави за материала, и за петицията.също!
Юлия
цитирай
3. mimogarcia - milady
01.11.2020 22:27
Здравей, благодаря ти за милите думи! :-)

Дано при цикличностите да няма кризи или пък, да не дава Бог, загуба на нечий живот!
Заедно, дано да сме мъдри да се държим заедно, ще минем и през корона, и през всички други тегоби!
Бъди здрава!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mimogarcia
Категория: Новини
Прочетен: 1911621
Постинги: 1787
Коментари: 2896
Гласове: 1010
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031