Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2020 13:55 - Училището трябва да бъде присъствено
Автор: mimogarcia Категория: Новини   
Прочетен: 1142 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
По-малко от месец остава до 15-ти септември. Петиция след петиция се създава с призив учениците да се обучават дистанционно. По 2, 3, 5 хиляди подписват. Не знам – едни и същи граждани ли парафират различните апели или пък сами си разпокъсват гласовете…

Очевидно има хора, които желаят училището да не се състои в присъствена форма. Разбирам ги, страхуват се от пандемията, но нека мислим разумно: възможно ли е да ограничим комуникацията между децата?! Тези дни заради „умната“ българска администрация ми се налага да обикалям цяла София, за да вадя документи. Навсякъде, буквално във всеки парк, във всяка градинка, малолетни и непълнолетни щуреят, надбягват се, правят си гонки с колела, играят карти, организират си състезания по футбол, баскетбол. Други пък лежерно се прегръщат по пейките и си щракат в телефоните. Изкарват си лятото прекрасно. Заедно са.

Миналата седмица бях по Златоград и Кърджали. Положението е същото.

Преди месец бях по Боровец, Сапарева баня. И там няма разлика в поведението на децата.

Те навсякъде са еднакви. Имат нужда да комуникират помежду си. Без значение какво ги съветват възрастните, ще послушат инстинкта си! Няма по-нормално от това хлапетата да общуват с хлапета – да се доказват едно пред друго, да търсят отговори за света, да се учат какво е приятелство, да изпитват любов.

Най-ценното от училищните години е изграждането на аз-а през оценката на връстниците. Формулите по химия, уравненията по математика, правилата по български се забравят, отлитат от главата, но спомените със съучениците се запечатват надълбоко и в душата, и в сърцето. Разбира се, изживяванията не са само хубави, но те са част от първите стъпки в истинския живот, далеч от полата на мама и защитата на тате.

Нека изясним и още две неща.

Първото е, че децата през март, април и май си бяха по домовете не по собствен избор. Просто ресторантите и моловете бяха затворени. Сега, ако останат по къщите си, няма какво да ги спре да висят по кварталните кафета.

Второ, егоистично е, че някои родители не се поставят на мястото на други. Ако някой може да работи от вкъщи или пък има баби и дядовци на разположение, то не при всеки картинката е тъй розова. Едно дете, при липса на контрол, я стане навреме да се включи в час по компютъра, я прочете нещичко, я напише домашна. А какво да кажем за онези семейства, които нямат техника?!

Няма как да се крием вечно от коронавируса. Не казвам да сме безразсъдни, но пък няма смисъл и да изпадаме в истерия… Оставете децата да бъдат щастливи. Вие също бъдете, когато ги видите усмихнати.

И последно: не стресирайте хронично болните деца. COVID-19 не е смъртна присъда. Не е! За тях по принцип всеки грип, всеки вирус, е малко по-рисков, но това е само хипотеза.

Училището трябва да бъде присъствено. То учи най-вече на правилна комуникация между съученици, между ученици и преподаватели! Не го забравяйте!




Гласувай:
1


Вълнообразно


1. barin - И аяз съм на това мнение, Мимо. Де...
28.08.2020 18:01
И аяз съм на това мнение, Мимо. Децата трябва да са в час и да общуват. По-добре се усвоява материала по този начин. Поне при мен беше така- каквото запомня в час беше добре, ако ме няма в часа ми беше по-трудно.
Поздрави!
цитирай
2. mimogarcia - barin
01.09.2020 10:56
Поздрави и от мен!!!
Категорично съм съгласен с теб!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mimogarcia
Категория: Новини
Прочетен: 1922333
Постинги: 1800
Коментари: 2937
Гласове: 1011
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031