Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2020 14:13 - Кандидатирам се за съдебен заседател
Автор: mimogarcia Категория: Новини   
Прочетен: 1853 Коментари: 9 Гласове:
0

Последна промяна: 14.06.2020 14:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Уважаеми приятели,

тази седмица подадох документите си в Столичен общински съвет. И да, кандидатирах се за съдебен заседател към Софийския районен съд за мандат 2020-2024 година (той е най-големият и натоварен съд в цялата страна).

Пиша тези редове по две причини:

първо, искам да аргументирам защо считам, че съм достоен за тази позиция;

второ, ми се ще да подтикна всички Вас, скъпи читатели, да бъдете активни граждани и да се включите в съставите към съдилищата.

Баба ми е завършила право и от невръстна възраст ме е учила да не бъде предубеден! Възпитала е в мен качеството нито да съдя, нито да оправдавам, преди да обследвам фактите и обстоятелствата. Подхождам към всяко разискване с непримесен с преднамереност поглед. Слушам (и с очи, и с душа) позициите на двете страни и чак тогава смея да се изкажа.

Не позволявам на субективността, която всеки притежава, да ръководи мислите, изказванията и действията ми. Свеждам до минимум (по-точно до нулата) личните ми възгледи и оторизирам истината да достигне сърцето ми!

Поради този ми железен принцип, си позволих, след дълги колебания, да добия смелост да подам документите си.

За съжаление, масово съдебните заседатели се кандидатират, за да се видят до съдията и да се почуствам значими… Имам познати, които са съдебни заседатели, а не правят разлика между граждански, наказателни и административни дела…

Други мои познати пък знаят „що чинят“ заседателите и се ядосват, че често близки до партии биват избирани. Да, не е незаконно, забранено е единствено на ръководители на политически партии и коалиции, но пък остава горчив вкус. Обаче, когато нямаме желание да участваме, какво могат да направят общинските съветници? Викат този и онзи познат. Инак са застрашени делата от недостиг на съдебни заседатели – непрестанно пищят съдилища от липси… И пак по спешност идват политически обвързани дами и господа. Не е приятно, но има ли друг вариант?

ИМА! Да поемем ангажимент да не мрънкаме, а да сме ефективни! Хулим парламента, а не гласуваме! Семейството ми е аполитично, укорявам ги постоянно! Не им давам да кажат „гък“, докато не пуснат бюлетина. Та, като не се разхождаме до урните, законодателната власт е нестабилна, съответно изпълнителната също се клати. Мързи ни да участваме в съдебната, а отделно ненавиждаме и „четвъртата“ – за нас всички журналисти са маскари… Следвам журналистика и ми е обидно, когато ме сложат под един знаменател с „дръжки“ на микрофони или манипулатори!

Когато сме избрали да останем в България, сме длъжни да следваме завета на Васил Левски – „Дела трябват, а не думи“!

През десетгодишната ми кариера в краткия ми 22-годишен живот съм се старал да съм полезен за родината ми с провокативни статии, филми, онлайн предавания… Съдържанието, което съм предоставял, е било по наболели въпроси – агресията сред младите; домашното насилие; децата със специални образователни потребности…

„Бил“ съм се с „мелници“ буквално, защото съм вярвал, вярвам и ще вярвам, че няма непреодолими препятствия, когато сме заедно.

Страната ни е прекрасна и от нашето поведение зависи нейното бъдеще!

Възхищаваме се на чужбината, но там не предпочитат кафенето пред това да си социално ангажиран… Колко родители се включват в училищните дейности на децата си, доброволно? Колко спазват правилата по пътищата, без да кривват? Колко… колко… колко… Бол примери на недобросъвестност.

Ами, хайде, нека се спрем. Да се променим. Моля Ви, отворете Гугъл сега и проверете има ли във Вашия град, за Вашия съд процедура за съдебни заседатели. Ще Ви дам кратки напътствия какво се изисква да сторите:

  1. Да си изготвите подробна автобиография и мотивационно писмо (моето ще намерите най-долу в този текст);
  2. Да преснимате и да заверите нотариално дипломата си за средно или висше образование (около 5 лева ще Ви струва);
  3. Да си извадите медицинско удостоверение, че не страдате от психическо заболяване (стандартно е 30 лева);
  4. Да изберете двама души за препоръка, които могат да гарантират, че сте читави;
  5. Да попълните декларация, че не сте съдебен заседател в друг съд и че не сте общински съветник от съдебния район, за който кандидатствате (има я в сайтовете на общинските съвети);
  6. Още една декларация-писмено съгласие (пак я има в сайтовете или Ви я дават на място);
  7. Ако сте роден преди 16.07.1973 се свързвате с КРДОПБГДСРСБНА, хаха, нека опитаме по-простичко: Комисията по досиетата да Ви проверят били ли сте агенти или не. Важно – и да сте били, пак могат да Ви изберат, но Комисията ще Ви осветли.

Не забравяйте, че трябва да сте на възраст между 21 и 68 години. Нужен Ви е и, очевидно, настоящ адрес в общината, в която попада районът на съда. И не може да сте осъждани за умишлено престъпление, дори да сте реабилитирани.

Четох из сайтовете на общинските съвети заявления, в които хора кандидатстват за … „обявата за работа“! Това не е работа. Не чакайте здравни и социални осигуровки! Попаднах на съкратени сервитьори, които се пробват. Няма лошо келнери и бармани да седнат на трибуната, но нека не останат разочаровани, че задълженията им към хазната не са поети.

Допълнително – заплащането на съдебните заседатели е минимално. Който е поел към съда заради парите, нека направи обратен. По принцип не считам, че този граждански дълг трябва да бъде хоноруван, с изключение на пътните разходи.

Накрая, не пишете до председателя на общинския съвет защо да Ви ИЗБЕРЕ… Нито той, нито останалите съветници Ви избират. Това би било намеса в съдебната власт, която е отделена от местните парламенти, а и от националния… Съдебните заседатели Ви изслушват, задават Ви въпроси (и техни, и на неправителствени организации), след това решават дали Ви предложат на общите събрания на съдилищата, които си казват финалната дума…

Та да, на мен ми предстои изслушване (ако документите ми са изрядни) и ще съм щастлив, ако то премине през оживен диалог за хората и съдилищата, за съдилищата и хората…

Стискайте ми палци!

А аз на Вас!

***

МОТИВАЦИОННО ПИСМО

на МИМО-ГАРСИЯ СТОЯНОВ ГРУЕВ

(кандидат за съдебен заседател)

Уважаеми госпожи и господа,

кандидатствам за длъжността „съдебен заседател“, защото правото е стълб на държавността, както и бранител на демокрацията!

Макар магистратурата да е от една от трите власти, масово обществото не познава функциите на съда и прокуратурата. Самият факт, че в България съществува заплаха „Ще се видим в съдебната зала“, доказва ниската правна култура и страха. Знаем, че това, което не знаем, ни плаши…

Третата власт също носи вина, че не е напълно открита, но и хората не са достатъчно активни да търсят източници на информация по тази тема. Аз непрекъснато изчитам закони, запознавам се с последните поправки в тях и се старая да съм в течение с дейността на Народното събрание, както и с постановяваните знакови решения на съставите.

Мога да си призная, че когато трябваше да избирам какво да следвам, бях много раздвоен, още повече в рода имаме юристи. На едното блюдо на везната поставих правото, на другото – журналистиката. В крайна сметка избрах нея, защото чрез нея мечтая да устоявам справедливостта.

В началото на месец януари 2020 година, пред моите колеги във Факултета по журналистика и масова комуникация изнесох лекция за съдебните заседатели, без да допускам, че след няколко месеца ще ми се предостави възможност да кандидатствам за тази длъжност. С изненада установих, че те масово не знаят за участието на редови граждани в помощ и в контрол на магистратите в съдебния процес. Моите колеги са млади и будни, след като те не са осведомени, какво остава за обикновените хора, които не следят тази материя?

Основната ми мотивация да стана съдебен заседател е, че се надявам да се превърна в радетел, защитник и будител на гражданската съвест. Чрез моя сайт, https://www.mimo.bg, и моята Фейсбук страница, https://www.fb.com/wwwmimo.bg, ще запознавам българите с дейността ми на съдебен заседател, като се придържам, разбира се, към конфиденциалността по делата. Ще им разказвам по какъв път минава едно дело, как се организира то, какви са стратегиите на обвинение и защита, как процедира съдът и как да си защитят правата по съдебен ред. Естествено, ще отговарям и на въпроси.

Ще се радвам, когато евентуалният ми мандат изтече, и се обяви нов конкурс за съдебни заседатели, желаещите да са повече и да знаят колко отговорна работа се наемат да вършат (както е разписано и в „Наръчника на съдебния заседател“).

Отделно като съдебен заседател няма да бъда „спящ“ и незаинтересован. Ще следя процеса внимателно, ще се запознавам детайлно с материалите по делото, както и ще участвам дейно.

Ще съм благодарен, ако уважаеми общински съветници ме допуснете до участие в процедурата!

Ще съм благодарен, ако уважаеми съдии ми гласувате доверие и ме изберете!

С уважение,

МИМО-ГАРСИЯ СТОЯНОВ ГРУЕВ

image




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. tanyaivanova - Успех :)
14.06.2020 15:47
Успех:)
цитирай
2. tera - Похвално намерение,
14.06.2020 15:54
будна гражданска позиция, но лично аз не бих се кандидатирала. Влизала съм 1-2 пъти в съда и само от атмосферата по коридорите ми става зле, камо ли да участвам в заседания. Имам доста познати, които са вещи лица в съда и мисля, че там възнагражденията не са символични, но дори и това не би ме привлякло да посещавам тази институция.

Понеже следваш журналистика, ще си позволя дребна забележка - в мотивационното писмо има изречение: "В крайна сметка избрах нея, защото чрез нея мечтая да устоявам справедливостта." В случая глаголът трябва да е "отстоявам", а не "устоявам". Погледни в тълковните речници, не ми се обяснява дълго. И тавтологията "нея-нея" е леко дразнеща, но да речем, че е литературен похват в случая.

Успех, ако те одобрят. Стискам палци!

цитирай
3. apostapostoloff - Вятър и мъгла.
14.06.2020 18:08
Когато не отсъждат 12 съдебни заседатели (като в страните с истинска демокрация), цялата тази работа е чурук, афиф, янлъш. Вятър и мъгла.

Истината е, че вече 30 години ни съдят сталински тричленки.
цитирай
4. panazea - Желая ти успех!
14.06.2020 19:20
Панацея.
цитирай
5. mimogarcia - tanyaivanova
14.06.2020 21:10
Благодаря много!!! :-)
цитирай
6. mimogarcia - tera
14.06.2020 21:15
Благодаря много!
Сигурен съм, че Вие пък сте полезна в друга обществена сфера!
Атмосферата наистина не е приятна... Аз съм посещавал гражданското отделение и съм присъствал на грозни сцени, какво остава за наказателното.....


А иначе: абсолютно сте права!!! И двете забележки ги приемам! Прегледах сега и разбрах разликата.
Да, "нея-нея" беше вид хрумка, но не стана много сполучливо. :-)
цитирай
7. mimogarcia - apostapostoloff
14.06.2020 21:17
Подкрепям те!
Трябва да има повече съдебни заседатели, те да не се избират от съдебните състави, а от гражданите.
И, за мен, е нужно да има съдебни заседатели и в граждански дела. Едноличното решение е вредно!
цитирай
8. mimogarcia - panazea
14.06.2020 21:17
От душа и сърце благодаря!!!
цитирай
9. morskipesni - И за какво са им там ОЩЕ пе'едерасти?
15.06.2020 08:56
Без партньр ли останал някой?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mimogarcia
Категория: Новини
Прочетен: 1923762
Постинги: 1802
Коментари: 2941
Гласове: 1011
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031