Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2020 23:47 - Какво бих питал Георги Господинов?
Автор: mimogarcia Категория: Новини   
Прочетен: 626 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 21.04.2020 23:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Тема: „Въпроси към Георги Господинов“

Преподавател: гл. ас. д-р Марин Бодаков

Студент: Мимо-Гарсия Груев (Фак. №18118) 

Георги Господинов сам е казвал, че тъй като „работи“ писател му е по-лесно с дистанцирането – бих го питал като първи въпрос:
1/ Как да намерим убежище в себе си? И ако се страхуваме от себе си, от това да сме насаме със себе си, от това да си припомним себе си – какво правим? Компанията на самите нас, на съвестта ни не е тъй привлекателна, ако се избягваме извън извънредното положение.

2/ Енвер Ходжа построява стотици хиляди противоатомни бункери, които да служат за убежище при опити на другите държави да унищожат Албания. Енвер умира, бетонът остава, но е неизползваем. Кое ще остане след сегашното ни снишаване и кое ще изчезне? Кое ще съхраним и кое ще забравим? Кои наши убежища сега ще оцелеят след връщането към забързаността?

3/ Като стана въпрос за времето, кога ще оценим, че то е не е безкрайно? Пишете – „В съня и смъртта всеки влиза сам, но до вратата е добре да си с някого“, ала защо само, когато някой е на смъртен одър или го губим безвъзвратно си го спомняме?

4/ Ще спрат ли материалните придобивки да бъдат убежище за комплексите ни? Ще се загубят ли парите в сянката на Кови?

5/ В анотацията на книгата се споменава – „романът ни води из Цюрих, София, Виена, Сараево, Бруклин и други места и времена“. Така ли ще пътуваме вече в новия свят? И така ще пътуваме през своите или през Вашите очи? Но може би ще може да се доверим на Вашите повече, тъй като когато ние можехме да обикаляме по света бяхме заети с фейсбук фукането, а не със същественото.

6/ Ще има ли времена без убежища? Без нужда от убежища? Това ли е утопията?

7/ Последно споделям притесненията на българите в чужбина, които копнеят книгите Ви да бъдат издавани и в електронен вариант. Пощите са претоварени, хартията според някои разнася вируси… Ще оставим ли българи без български, без убежище, докато са навън? Новата ситуация е недружелюбна към иностранците. Незавърналите се рано или късно ще се върнат, но дотогава имат нужда от подкрепа. Интернет не е ли убежище, макар и с много минуси? Дигитализацията не е ли единственото трайно развитие в цялостния морален упадък на ценности?




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. apostapostoloff - Питай го защо е толкова
22.04.2020 06:29
скучен?

Можеш да го запиташ и това: колко парички е цунал от чичко Сорос?
цитирай
2. didojor - Грандът Господинов...
22.04.2020 08:55
въобще няма да ти кимне, когато разбере, че се опитваш да го е...аваш с "тъпите" си въпроси. Въобще не му е до това, че "някакво си негово студентче" му задава въпроси, които са неудобни за Конюктурата. Такива, като изкласят над простосмъртните, започват да се съобразяват. И всички запяват в един глас: Аз съм с Тия, които са на власт"... А ти, по фотоса ти съдя, си доооста слабичък. Физически. Но се "паентиш" духовно. Браво! Ама да улувиш декиш, трябва да понатрупаш и физически авторитет в това мутренско време... Виж чичо си Николай Босия, въобще не го е...ват, въпреки че ги замеря с домати... Дерзай, момчето ми ама се и вслушай...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mimogarcia
Категория: Новини
Прочетен: 1954562
Постинги: 1844
Коментари: 3091
Гласове: 1014
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930