Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2018 18:53 - БОРБАТА ЗА КЪСНИЯ БРАК
Автор: mimogarcia Категория: Новини   
Прочетен: 577 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Бракът – бялата рокля, черния костюм, многото гости, красивата торта – е мечта за почти всяко момиче. Има случаи, когато девойки се изпокарват с родителите си, за да врекат във вярност с „любовта на живота им“. Обикновено накрая всичко завършва с хепи енд – зет и тъст пият по едно и си стискат ръцете.

Но има истории, когато едни жени се борят със системата, с традицията, с продажбата на собствените им дъщери. Борят се за късен брак и евентуална диплома за невръстните момичета, нямащи право на избор.

Красимира е ромка, родена в бедно семейство с 9 деца. Последното й братче – изтърсачето, вместо повече грижи, е изоставено в дом.
Родителите умират рано. Братята и сестрите се разделят: момчетата стават общи работници и дилъри на наркотици, а момичетата предприемат единствената крачка, за да оцелеят физически и да не бъдат проститутки, впускат се в бързи бракове. Без чувства, без опознаване. Just секс – животинска страст и нечовешка зависимост.

Красимира се отказва от училището, със съпруга й нараждат три деца, така повеляват нормите – да се ражда много… Някъде между втората и третата бременност, тя разсъждава дали иска да провали живота на децата си, продължавайки да ражда без никакви цели.
Мобилизира се и макар външно да е развалина – половината зъби са й опадали, косата й не познава фризьорски ръце, вътрешно избира да създаде достойни хора. Не крадци и отрепки. А морални създания, напук на цвета на кожата им и етническата група. И стереотипите на обществото.

Децата на Красимира са като всички деца – двете момчета искат да станат ту футболисти, ту космонавти, ту полицаи. Момиченцето е на фаза „Барби“ и принцеса. В тези три деца се преплитат детската наивност и детския страх – страхът на Красимира да не допровали себе си и съответно тях. Натиска ги да учат, упражнява постоянен контрол и не им разрешава да щракат на смартфона. За да я оставят на мира като модерните мързеливи самонарекли се майки.

Но най-много Красимира се бои да не би дъщеря й да бъде принудена да се обвърже с момче. От рано, защото то ще е от богата фамилия, да речем. Готова е на всичко, НА ВСИЧКО да не го позволи. „Първо образованието, сетне кариерата, а накрая другото“ – категорична е. Толкова категорична, че жилата на врата й застрашително се издува, когато го изрича.

Красимира е едно нормално момиче, заседнало между отнетото юношество и неизбежното порастване. Красимира се е сблъсквала с расизма, но не това смята за най-ужасяващото, а това, че не поддържа контакт с братята и сестрите си. Че те са забравили завета да са заедно и в доброто, и в лошото… Преди години правила опити да ги събере, но „Всеки си има грижи“. Намерила чрез Фейсбук и Изтърсачето. То още не желае да я приеме и да прости. Макар вече То да е Огромен мъж, болката му е огромна. Защото е изоставено и защото не разбира как не се е намерило място за още едно, последно гърло на масата.
Красимира се опитва да го убеди, че няма вина ни тя, ни братята и сестрите им, ни родителите. Всичко е в безотговорността на ранния брак и бързото раждане. И в Институциите, които позволяват извращенията в домовете, призвани да бранят уж нормалността!

image




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mimogarcia
Категория: Новини
Прочетен: 1911692
Постинги: 1787
Коментари: 2896
Гласове: 1010
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031