Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2015 16:09 - От Мимо Гарсия: "Българино, поради каква причина се срамуваш да се наречеш българин и да използваш езика си???"
Автор: mimogarcia Категория: Новини   
Прочетен: 1264 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.05.2015 16:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Нарочно направих препратка с предисловието на Паисий Хилендарски към "История славянобълграска",  защото днес повече от всякога българите сме се отдалечили от езикът си и националността си.  Нашите емигранти се срамуват от това да кажат, че са българи. Да,  за жалост имаме лоша репутация,  но ще променим нагласите и предразсъдъците, само ако приемем кои сме и започнем да се гордеем с това.  
Чудя се дали понякога ние сме народ, който е достоен за уважение,  след като сме забравили българският език. След като един вид сме се отрекли от него. Как може една страна да отпусне едни четиридесет минути (1 учебен час)  за своят роден език -  българският в училищата, а четворно повече за немски (4 учебни часа) и цели седем учебни часа за английски? Няма да отрека,  че да знаеш чужди езици е преимущество,  но заслужава ли цената?!  А тя е забравяне на родното! 
Отворете фейсбука си и започнете да четете статуси и чатове. Резултатът ще е,  че повече от 90% от тях са написани на латиница. Част от прочетеното ще бъде от сорта на: kak si,  az sum na kafe,  toi e mnogo sladuk, az sum edinstvena i nepovtorima,  kakvo pravish и т.н.  Макар и на вид да е нещо не чак толкова важно,  това показва,  че ние се отказваме да пишем на кирилица.  Съзнателно приемаме чуждото и е въпрос на време английският да се превърне в единственото средство за комуникация.
Родителите искат да изпращат децата си в чужбина. Ок.  Ама не заблуждавайте наследниците си,  че там ще си живеят живота. Такива идеалистични картинки не съществуват.  Навсякъде е трудно,  но не е ли по-добре да подкрепим родината си?! Наскоро се видях с един мой познат,  който от години живее в чужбина. До повръща ми се от фалшивите му истории,  в които описа животът си там като че е принц.  Списъкът за живот в чужбина го напълни само с плюсове, а за животът тук само с негативи. Усмихнах му се и тактично му заявих,  че ви аги има среднл положение.  Никъде,  тук на Земята,  не е само Рай или Ад.  Не се съгласи.  Негов избор.  Накрая заключи,  че ние българите все пропадаме. Е,  вече се скарахме.  Какво право има тази "подлога" да критикува народа ни? Той вече не е част от него! 
Паисий е сторил велино дело като е издирил,  описал и съхранил историята за идните поколения!  Не пренебрегвайте трудът ни. За агитацията на чужд език,  хейттърите се "впускат"  като коне в бяг да критикуват и да заклеймяват.  Но за забравянето да уважаване езикът и народността си мълчат. 
Всеки сам решава какво е достойно да направи и какво не. Само че ако никой не предприема нищо, къде ще му излезе краят ли?  Някой ден чужденците да се чудят какво е България,  българин и български... Фондации като "Америка за България" уважават българщината и ни помагат /страшно много акции са се случили благодарение на тях/, а ние се срамуваме... От нас...  Самите... 
Замислете се! Честит 24-ти май. 



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mimogarcia
Категория: Новини
Прочетен: 1924444
Постинги: 1802
Коментари: 2943
Гласове: 1011
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031