Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2021 09:30 - Религиите са вредни за обикновения човек, но за властта са полезен инструмент
Автор: mimogarcia Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1617 Коментари: 5 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

На комунистите грешката бе, че искаха да забранят религията. Копнееха да наложат някаква смесица между атеизъм и вричане във вярност до смърт в СССР. Не им се получи, затова сега чедата на БКП (а те са инсталирани в почти всички партии, управлявали в последните 30 години) най-чинно целуват ръката на патриарха, копнеят да се снимат с висшия клир, дават народна пара за манастири, при все че Църквата е крупен земевладелец…

Днешните ДС чеда са по-умни. Съумяха да прогледнат, че религията може да им е от голяма полза, в никакъв случай във вреда.

Чрез религията те могат да се правят, че са близки – по дух, с масата. Няма как да ги залъжат, че са на едно материално положение (все пак, 21-ви век, ера на интернет, всеки размахва телефон – снима им и луксозната кола, и баровския имот в затворен комплекс, и знойната любовница). Но за вярата е лесно – прекръстване, запалване на свещ, раздумка (задължително пред камери) с някой представител на религията. Бабите, дето са най-вярващи, си отделят стотинки от мизерните пенсии, за да си купят пластмасова иконка. А онези си подаряват, докато си правят далаверите, скъпи икони, които окачват на стената, за да се фукат, да се водят колекционери (четкане на его, бейби), а не защото вярват…

Няма значение религията. Давам просто пример с българската действителност. 

Но нека вземем сега на разбор Афганистан. Мислите ли, че талибаните много ги еня за някакви правила от Корона? Та те първо се метнаха на блъскащи се колички. Тепърва ще си живеят разкошно – и пара ще имат, и харем от заробени красавици. А останалите, поданиците им, ще живеят в подчинение. За съжаление, и в страх.

В Русия същото. Все в името на християнската традиция, на гражданите се прави нещо, ама накрая олигарсите още по-богати, а редовите жени и мъже даже не успяват да достигнат годините за пенсия.

САЩ не са по-различни. Всякакви секти цоцат бюджета на цели семейства, промивайки акъла им. Републиканците дори, понеже са по-хитри, използват религията като трамплин към политиката.

Религиите са вредни за обикновения човек, но за властта са полезен инструмент.

И не, няма лошо да се вярва. Аз също вярвам, че има вид Сила, някаква Енергия, но не я обвързвам със земни [често корумпирани] представители.




Гласувай:
4


Вълнообразно


1. germantiger - АБСОЛЮТНО ВЯРНО
19.08.2021 11:15
На комунистите грешката бе, че искаха да забранят религията. Копнееха да наложат някаква смесица между атеизъм и вричане във вярност до смърт в СССР. Не им се получи, затова сега чедата на БКП (а те са инсталирани в почти всички партии, управлявали в последните 30 години) най-чинно целуват ръката на патриарха, копнеят да се снимат с висшия клир, дават народна пара за манастири, при все че Църквата е крупен земевладелец…
цитирай
2. ganch - Не съвсем
19.08.2021 11:38
Хайде първо да определим термините, които използваме, след това да даваме оценки. "Религия", понятие, което съдейки по текста ви, използвате в християнския смисъл на думата, означава "благочестие" т.е. добра чест. Пример за това намираме в Посланието на Св. Яков в Новия завет. В английския превод (King James Version) на първа глава, стих 26 четем:
"If any man among you seem to be religious, and bridleth not his tongue, but deceiveth his own heart, this man's religion is vain."
На български това звучи по следния начин:
"Ако някой счита себе си за благочестив, а не обуздава езика си, но мами сърцето си, неговото благочестие е суетно."
След като направихме това уточнение, заглавието на вашия текст става:
"Благочестието е вредно за обикновения човек, но за властта е полезен инструмент" (използвам единствено число, защото благочестия не ми звучи добре)
С което не съм съгласен.
Мисля, че това, което искате да кажете е:
"Фарисейщината е вредна за обикновения човек"
С което съм напълно съгласен.
А фарисейщината е имено това "... скъпи икони, които окачват на стената, за да се фукат, да се водят колекционери (четкане на его, бейби), а не защото вярват...". Или както сам Христос определя фарисеите:
"И правят всичките си дела, за да бъдат видени от человеците...
и обичат първото място на вечерянията, и предните седалища в съборищата,
и поздравите по пазарите, и да се наричат от хората: учители."
Относно талибаните - не грешете, те са силно вярващи, макар и вярата им да е поставена на напълно погрешна основа. Те не очакват награда тук и сега, защото, ако разпространят мохамеданството на върха на ятагана ги очакват 72 девици и райски блаженства след смъртта, за предпочитане мъченическа, за предпочитане докато въртят гореспоменатия ятаган.
Освен това, от текста ви съдя, че използвате "религия" и "вяра" като синоними. Когато споменавате, че вярвате във "...вид Сила, някаква Енергия", вие всъщност изповядвате своята религия, която е някакъв вид джедайство :)
цитирай
3. elizabethborislavova - разбира се, че има Сила и това е Бог
19.08.2021 16:36
Трябва да се прави разлика между религията и вярата.
цитирай
4. germantiger - към ганч
19.08.2021 16:42
не, религия като понятие не значи благочестие

произхода и етимологията на дума не са понятието за нея, макар да "копреспондират"

почти никой българин и често небългарин НЕ разбира под религия - благочестие
цитирай
5. barin - Точно така, Мимо. Религията е ин...
19.08.2021 18:23
Точно така, Мимо. Религията е инструмент н а властта, особено през Средновековието. По този начин се държат много хора в подчинедние.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mimogarcia
Категория: Новини
Прочетен: 1923018
Постинги: 1801
Коментари: 2940
Гласове: 1011
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031