Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2021 14:46 - Новата КП - посещение на врачка
Автор: mimogarcia Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1593 Коментари: 8 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
– задача при проф. д-р Теодора Петрова (предмет „Нови медии“)

Ако трябва да сравняваме, а съпоставянето е неминуемо след влизането ни в Европейския съюз през 2007 г., българските и европейските институции на база предоставяне на информация, то със съжаление ще трябва да констатираме, че от страна на първите ни вест, ни кост, а вторите публикуват от „А“ до „Я“.

Най-лесно е да дадем за пример – parliament.bg и europa.eu. Часове, ако не и дни, са необходими на един средно интелигентен човек да се ориентира в сайта на нашия парламент. В портала на ЕС и първокласник с два клика, стига да може да чете, ще открие, каквото му е необходимо.

Europa.eu не е изключение. Сайтът на американския сайт – senate.gov, е на същия принцип. Елементарно е написан кодът, защото институционалната информация трябва да е достъпна за всеки гражданин, независимо какво образование има, какви дигитални умения и прочее.

Разбира се, че хората трябва да се стремим да се развиваме, да надграждаме знанията си, но не бива да има разделяне от страна на институциите на, ако щете да ги наречем, амбициозните и задоволяващите се с минимума.

С голямо съжаление отбелязвам, че в България всяка от властите ни – изпълнителна, законодателна, съдебна е потънала в анонимност. Сегашният премиер в оставка има присъствие, но не през официален диалог, а чрез канали тип „Севда ТВ“, което е крайно несериозно. Този модел въвеждаше и Тръмп. И все пак, Бойко Борисов и Доналд поне ги знаем.
Но нека вземем българските депутати. Какво правят те? Знаем ли? В началото на четиригодишния им мандат се закача на сайта на парламента датата им на раждане, професията (естествено, винаги звучаща помпозно, без доказателство истина ли е декларираното от тях), езиците, които владеят (по твърдения на самите народни представители всички са полиглоти, но щом опре да разговарят звучат като Бареков; не знам защо не си признават като не знаят – аз си казвам, не знам чужд език; посещавал съм безброй школи, даскали – като не се получава, не се получава) и една снимка. Това е. Повече не разбираме какво правят. Има законопроекти, които се добавят, но то тези закони ни е ясно, че не ги пишат те.

Хайде сега да прегледаме профилите на евродепутатите или на представителите в Камарата (долната камера на Конгреса на САЩ) или на сенаторите (горната). Статии, написани от тях, видеа от изказвания в комисии, посещения в избирателните им райони, показване в цялост на дейността им.
Ще ги стигнем европейците, американците, ама няма да ги стигнем.

На калинките по администрацията не им се бачка. Цигарата, кафето, клюките им е ежедневието, това им е в закодирано в длъжностната характеристика. Къде ти ще се занимават да правят нещо съществено, да актуализират данни, да предоставят нови на „публиката“. То те навикват на място при тях да отидеш, та камо ли онлайн да качват. Все пак, ние може и да си мислим, че сме в 21-ви век, но за администрацията времето е спряло. Някъде между кредата и тато. Клатене на крака, прибиране на заплатка и ослушване, съответно снижаване, при нова власт. Но и там решение има – фалшив ТЕЛК и готово. До пенсия няма кой да ги пипне.

Съдебната система няма и да коментирам. Съдии постановяват решения в името на народа, а народът не ги познава. Едни изредени имена, без представяне, без CV, без изображение. Някакви анонимни „правораздават“. То всъщност не те го правят де, а през тях други решават. Тях ги знаем – в някоя останала свободна медийка има дописка ко са приватизирали, ко са придобили без пари, кой им е политически гръб, те съответно кого дотират с финансови инжекции по време на избори.

В другите институции е още по-зле положението. Там има файлове от преди десетилетие. Или пък забиват уебсайтовете. Ако пък има и някаква регистрация, за да те допусне системата до информация, ти трябват яки нерви. Въвеждаш име, имейл, код да не би да си бот. После ти дава грешка. Пак въвеждаш. Пак те режат. И така, докато откачиш.

Не дай боже някой да реши да пуска заявление за достъп до обществена информация. Хем ще има най-вероятно мълчалив отказ, хем такива клетви ще има по негов адрес, че до девето коляно минимум ще стигне заклинанието. Може би трябва да се въведе клинична пътека в Здравната каса – посещение на врачка. Та баячката куршуми ще лее, ще разваля проклятието на калинките, задето някой е дръзнал да иска достъп до … обществена информация. За нас може и да е обществена – сиреч на всички, но за калинките си е тяхна лична, недостъпна територия, до която никой не трябва да припарва. И не, не се крие толкова информация, за да бъдат гражданите държани в неведение и да са по-лесни за манипулиране, а просто на никого не му се работи. Защото и никой не изисква. Журналистите крякат, друг – не. Ходят, редят се хората по опашки, блъскат се, карат се помежду си, но мисъл защо това го няма онлайн, защо онова липсва. Критичното мислене е изкоренено!

Но и то няма как да има такова, когато новините, които властват са измислената пандемия, катастрофи, убийства. А информацията, чрез която хората могат да осмислят реалността, и трябва задължително да се публикува от институциите тотално отсъства.

Но като 1-2% само я иска. Така ще е. Учудващо, на мнозина им хареса да ги плашат. Мазохизъм ли е това, някакъв душевен оргазъм ли е, не зная, но е факт, че така стана. Може би след години ще имат изводи учените (онези – честните, които не внушават, че вирусът е чума невиждана). Засега правим единствено констатации.
Тичането за ваксиниране (изключвайки малоумните конспирации за чипиране и подчертавайки, че по принцип аз не съм антиваксър) дори доведе до заключението ми, че инстинктът за самосъхранение е силно преувеличен. Сега, адекватен и мислещ човек, няма как да навие ръкави си да го бодат без информация. Сори, ама листовките за достиженията на фармацевтите са по-кратки и от описанието на аналгина.

Ще има истински достъп до информация, когато болшинството иска да я има. Докато топ медии са жълти издания, пускащи заглавия от сорта на „Шок!“, „Бомба!“, светло бъдеще не ни чака.

(Впрочем във Факултета по журналистика и масова комуникация имах прекрасен факултатив по темата за достъпа до информация, за работата с източници на информация. Лектор ми бе д-р Цветелина Соколова от Mediapool. Благодарение на д-р Соколова пуснах заявление до съда и разбрах колко голям е проблемът с домашното насилие. И това само по броя дела. А като добавим и неподалите сигнал партньорки, съпруги – бройката ще е фрапантна! Но на никого туй впечатление не прави…)




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. radostinalassa - Ти да не си за Истанбулската конвенция?
19.04.2021 15:26
Ще си останеш в малцинство.
цитирай
2. notfun - ...здравей, мимо, моите съболезнования, за любимата ти, баба..
19.04.2021 15:30
Ще има истински достъп до информация, когато болшинството иска да я има. Докато топ медии са жълти издания, пускащи заглавия от сорта на „Шок!“, „Бомба!“, светло бъдеще не ни чака../

тук, си пропуснал и..(х)Уйикенд, любима,и популярна- Чалга..седянка..))
....не си губи Времето със...мазохисти..отивай да учиш на Запад, в престижен
Университет..имаш потенциал...послушай ме!
с най добри чувства, кака ти, ДЖулия
цитирай
3. dobrodan - Мойто мимомиче,
19.04.2021 16:01
ако тебе те натоварят с работа в държавната администрация, няма да издържиш и десет дена. Недей балалайка за неща, от които хал-хабер си нямаш.
Мисля, че е време да идеш на врачка, тя да ти спуска информацията. Като ти гледам източниците :).
Сърдиш се, не сърдиш - това е положението.
Недей се ваксинира, естественият отбор ще реши. Ти кой си, че да му пречиш?
"Сори, ама" заради умници като теб ще влизаме в локдаун три пъти в годината.
Кой и къде ти отказа достъп до информация, много съм любопитен?
И до каква точно информация си искал достъп, че това не е без значение.
Ще дойде времето и на твоето поколение да управлявате България. Преди това обаче трябва да се научите да си връзвате обувките сами. Като гледам, няма да е скоро.
цитирай
4. mimogarcia - radostinalassa
19.04.2021 17:39
ЗА съм, разбира се. Само идиот може да е против. Както и синекурните конституционни съдии.
Впрочем в ИК за гей бракове не се говори, но подкрепям и тяхното въвеждане. :-) Хубав ден желая!
цитирай
5. mimogarcia - Благодаря много, notfun! Ех, права сте, скъпа Джулия, но съм възпитаван да не напускам страната - и от любимата ми бабинка, и да се боря за нейното израстване!
19.04.2021 17:40
notfun написа:
Ще има истински достъп до информация, когато болшинството иска да я има. Докато топ медии са жълти издания, пускащи заглавия от сорта на „Шок!“, „Бомба!“, светло бъдеще не ни чака../

тук, си пропуснал и..(х)Уйикенд, любима,и популярна- Чалга..седянка..))
....не си губи Времето със...мазохисти..отивай да учиш на Запад, в престижен
Университет..имаш потенциал...послушай ме!
с най добри чувства, кака ти, ДЖулия

цитирай
6. mimogarcia - dobrodan
19.04.2021 17:55
dobrodan, dobrodan, моля Ви кажете, хубаво момиченце ли съм? :-) Моля Ви, внимателен бъдете с мен, аз съм нежна дама, ще се изчервя...
цитирай
7. dobrodan - Мне, не сте мой тип, Мимо Гарсия.
19.04.2021 18:44
Дори и да бяхте истинско момиченце.
Вярвам, че все някой ще оцени визията Ви по достойнство.
цитирай
8. radostinalassa - Ти не си средностатистически нормален българин
19.04.2021 21:05
Може в краен случай да се приеме да има джендърски бракове, но трябва да им се забрани да осиновяват деца.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mimogarcia
Категория: Новини
Прочетен: 1923128
Постинги: 1802
Коментари: 2940
Гласове: 1011
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031