Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2020 19:01 - Всеки народ си заслужава рекламата
Автор: mimogarcia Категория: Лични дневници   
Прочетен: 535 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Задача по дисциплина "Журналистическа деонтология" при доц. д.н. Вяра Ангелова  

Имах съученичка от съседен клас, която носеше хиджаб (има разлика с фереджето на снимката). Извън наметката, тя беше тинейнджър с бушуващи хормони като всички нас. Аксесоарът й не променяше представата ни за нея, но за съжаление момичето признаваше, че на улицата, в градския транспорт среща погледи на неодобрение, породени от стереотипи… По-късно със семейството й заминаха за чужбина, отчасти и заради ширещото се неприемане на „различните“.

Искам да отбележа, че в пробното преброяване на Националния статистически институт, проведено преди няколко месеца, имаше въпрос защо българите напускат страната и като възможен отговор присъстваше: „заради дискриминация“…

***
image

Няма какво да увъртаме: рекламната агенция на таблетките е създала позорен, пошъл и недостоен слоган. Вестникът носи отговорност какво допуска да има на страниците му.  Оправданието „платена публикация“ не може да важи. Ако аз заплатя на една страница да присъства изречението „Издателят Ви е идиот!“, ще се съгласят ли?

Тук е мястото на Комисията за защита от дискриминация да глоби изданието за нарушаване на Закона за защита от дискриминация, член 4:

„Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение, увреждане, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна.“

А самата Държава в лицето на прокуратурата е необходимо да се самосезира за потъпкване на Конституцията, член 37:

„Свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними. Държавата съдейства за поддържане на търпимост и уважение между вярващите от различните вероизповедания, както и между вярващи и невярващи.“

Тази реклама не само не е мост между различните вероизповедания, но и е клечка кибрит в тлеещия огън на нетърпимостта на определени групи към мюсюлманите. Поощрението на чувството за превъзходство на „белите, незабулените, православните“ е неморално.

По принцип всеки народ си заслужава рекламата… И тук не става въпрос, че българите имаме проблем с интимното общуване, а че сме загубили усет за човечност. (Не знам, май предпочитам да не „вдигам самолета“, отколкото да съм задник в отношенията си с другите…)

Обществена реакция липсва. И към този жалък „афиш“, и към нарушаването на правата на граждани като цяло. Не знам дали си спомняте, преди десетина години, какъв абсурд се разигра в Пазарджик, където чрез общинска наредба забраниха де факто съществуването на хомосексуалните, макар де юре да го водеха „просто забрана за демонстрация на сексуалната ориентация“. Сексуалната ориентация е част от човека, както и вярата. Тоест, ако ти криеш кого обичаш, на кого се молиш, това вече не си ти. Някой друг е, но не си ти. Да, в Русия има подобен човеконенавистнически законопроект, но ние уж сме в Европейския съюз… Тогава отново имаше заиграване с религията. Митрополит от БПЦ дори награди прокурор, който приравни ЛГБТИ общността към зоофили и педофили… Срамота отвсякъде, но реалност…

Разбира се, създаването на врагове е удобно – „Страшните п*дали, които развращават децата…“, „ЕвроГейски ценности ни морят…“, „Истанбулската конвенция създава пети пол…“. Манипулирането на социума минава през фази. Реклама „пий хапче, за да чукаш бясно, а да не ти омекне като на турчляка“. Послание „Не на ЕС, щото там има еднополови бракове“. Фейсбук пост „Браво, че Унгария въвежда пол по рождение и спира транссексуалните“. И да, чрез тези стъпки се всява страх у обикновените хора. И те тръгват по пътечката към правилната партия, към Изток, към „традициите“… И не бива да се гледа на една реклама просто като на реклама, която е измислена от тъпанар. Зад всяко нещо е наложително да се търси и Р-то, и втория план… Защо се разпространява? Кому върши работа?

В този конкретен случай може да е просто дебелашки хумор или дебилщина, но в останалите 99% грешките не са от недоглеждане… И наистина е отговорност на почтените журналисти да разяснят на читатели/слушатели/зрители истината, да разсеят притесненията им, да ги вразумят. Няма как да оставиш, ако си адекватен, някой да се гаври с нечия символна одежда, с нечий Бог. Това е част от фундаменталното право да бъдем себе си. И е тъжно, когато се шегуваме с чувствата на околните.

И днес са мохамеданите. Утре са хомосексуалните. А в вдругиден кой е? На кого ще се присмиваме, кого ще унижаваме, кого ще репресираме? Аз съм бил в Джамията, на Рамазан. И съм отчел колко прекрасни люде имаше. Говорихме, смяхме се, хапнахме. Бяхме заедно. Нямаше граници, защото взаимно бяхме се освободили от тях.

В първите седем години се учи и толерантността. Не като термин, а като част от нрава. Който сочи с пръст другиму, без да го познава, не е стока. Ще вметна, че има продукции, които отварят. И ако родителите ти не са ти дали свойството да опознаеш, преди да слагаш етикет, може сам да си набавиш знание.

„Опасните“ норвежци деца без причина не вземат, за разлика от нашата Агенция, която и след сто провинения на настойниците не действа. Та норвежците създадоха един сериал – „Срам“ („Skam“), който породи много диспути. Странно – поредицата не представя нищо по-малко, но и нищо повече от действителността. Явно боли, когато завесата падне от огледалото. Така или иначе четирите сезона взривиха класациите, а римейкове има в Италия, Франция и къде ли още не… Та в този сериал се оказа, че изпитанията не идват сами, а се създават от тази и онази стигма… И лечението е чрез съчувствие, топлота и доброта.




Гласувай:
1


Вълнообразно


1. germantiger - ясен съм
28.05.2020 21:07
проблема НЕ е че ти си хомосдексуалист и забележи - не те наричам педераст именно зщаото дори без да те познавам, аз уважавам твоята различност

проблема е ЧЕ ДНЕШНИТЕ СТИГМИ СА СРЕЩУ ХОРА КАТО МЕН, а именно:

як бял нордически тип мъж, какъвто се усещам според германския ми произход и както виждам, че моята днешна "Германия"е убивана демографски, културно и нравствено от такива с бурки, фереджета и хиджаби

...

с две думи:

дискриманцията не е само срещу вас

тя е и срещу нас, но за нея "вие" не пишете
цитирай
2. mimogarcia - germantiger
31.05.2020 23:25
Повярвай, подкрепям те. Аз също съм против навлизането на "орди", които презират "белите християни" (в техните представи) и считат, че сме длъжни да ги издържаме.

Отделно, смятам и ти, и аз правим разлика между бягащите от войни и пристигащите с цел разпалване на религиозни/политически бунтове.

Спомена, че си с германски произход. Възмутен, със сигурност и ти, от грозното масово изнасилване в Кьолн. Съзнавам какво чувстваш, как боли!

Имам роднини в Германия. Признават как делят живота на "преди" и "след". Страхуват се да излизат по тъмно, заключват, треперят. Разбирам те напълно какво имаш предвид... Това е дискриминация срещу цивилизацията, срещу нашия модел на свобода, срещу нас.

Жестоко е, че ние приютяваме врага си. Но е трудно да разграничим нуждаещи се от подстрекатели. И се прави компромис - приемат се всички, пък после, каквото се окаже. Ала от човешка, от морална гледна точка сме длъжни да подадем ръка на бедстващите... За съжаление покрай тях се промъкват и враговете...

О, и бъди убеден: пиша за това... Пиша. Виждам, че и ти!

С уважение!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mimogarcia
Категория: Новини
Прочетен: 1956379
Постинги: 1846
Коментари: 3094
Гласове: 1014
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930