Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2020 18:57 - У нас е гордост да отидеш на работа болен и да си вземеш болничен, когато си здрав
Автор: mimogarcia Категория: Лични дневници   
Прочетен: 230 Коментари: 0 Гласове:
0



Тема: „Чети, мисли, дистанция запази, в новата история на медиите се включи!“

Преподавател: доц. д-р Поля Иванова

Студент: Мимо-Гарсия Груев (Фак. №18118)

Пандемията, породена от COVID-19, рязко ни запрати в съвсем нова ситуация и ние, трябва да признаем, не бяхме подготвени.

Тренировки, свързани с реакцията при земетресения, пожари, наводнения, има. Ала инструктаж как да реагираме при инфекциозна криза – не. За съжаление в България хигиената е на ниско равнище. И не, нямам предвид, че се къпем рядко, а че не спазваме елементарни постулати.

Когато ми идват на гости приятели, малцина се сещат да отидат в банята и да си измият ръцете. Във Факултета по журналистика ми е правило впечатление, че не всички, които напускат тоалетната, са се изплакнали. Разхождайки се по улицата виждам как непознати си купуват баничка, но преди да я консумират, не използват мокри кърпички.

Да, ние живеем с бактериите. Съществуваме синхронно, някои даже са ни необходими, ала това не изключва нашата отговорност да предпазваме и себе си, и околните с елементарното и лесно избърсване.

Също у нас е гордост да отидеш на работа болен и да си вземеш болничен, когато си здрав. Някак си не щем да хабим дни, за да топлим леглото, когато сме с грип, ама искаме да лъжем шефа, та да хойкаме по морето като нямаме червено гърло и температура. Ужасно! Кихащи и кашлящи, и сополиви служители те причакват и освен нелюбезно отношение, ти лепват и „бонус“.

Години наред подигравахме ония с дръпнатите очи, дето носят маски, използват дезинфектанти, а не са балкански мърльовци… Е, за тях „климатизирането“ към новата реалност бе по-бързо и по-безпроблемно. Защо ли?

Защото е необходимо да има урок: как да ползваме вода плюс сапун… Звучи като ирония, но не е… Явно на доста им липсват първите 7 години и им е нужно наваксване на житейския материал!

Случи се и друго. По време на извънредното положение страхът в хората бе много голям. И пак бУлгарите сме първенци да категоризираме психическите проблеми като прищявка, търсене на внимание, глезотия. Да, но в тези седмици се видя, че поговорката „здрав дух в здраво тяло“ е най-точна.

Аз мисля, че се включих напълно в новата история на медиите. По моя идея бе създаден подкаст, в който психолог отговаряше на въпросите на слушателите. Те ни ги изпращаха, а ние след това ги обсъждахме и заедно им помагахме.

Въпросите бяха по най-различни направления: от криза в отношенията, през липса на посока до изпадане в депресия…




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mimogarcia
Категория: Новини
Прочетен: 1923668
Постинги: 1802
Коментари: 2941
Гласове: 1011
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031