Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2020 20:34 - Не съм допускал, че грижата за ближния би победила чревоугодничеството
Автор: mimogarcia Категория: Лични дневници   
Прочетен: 142 Коментари: 0 Гласове:
0



Теми: „Мястото на телевизията в културните обществени политики/Чети, мисли, за Българския Великден разкажи, вкъщи остани“

Преподавател: доц. д-р Поля Иванова

Студент: Мимо-Гарсия Груев (Фак. №18118)

На 17 април 2020 г. в личния си блог публикувах следния коментар:

Вчера одобриха помагалата по вяра…

С години родители подписваха петиции за въвеждане на вероучение в училищата. Е, получиха го. Дано са щастливи под похлупака на заблудите…

Същите тези мами и татковци се бунтуват срещу сексуалното ограмотяване на чедата им (макар това да не възпира наследниците от практикуването на плътски сношения, ала без предпазни средства). Явно са ги непорочно заченали…

Преди години даскалицата ми по биология бе скастрена от загрижена маминка, че преподава Дарвин. Въпросната госпожа очакваше, че таблата, разясняващи мейозата, ще бъдат заменени от икони…

Важно е обаче следното: не сме светска държава, но не сме и религиозна. По средата на нищото сме. По-точно сме мярка за фалшивост…

“Молим” се по Великден и Коледа, та да се наядем и напием до припадък без свян. А в останалото време сме безбожни, неморални /изневери; домашно насилие; неплащане на издръжка/.

Разбира се, има и по-консервативни, и по-ортодоксални, но те най-често са и най-наивни и не осъзнават колко лесно ги манипулират…

Чудно ми е наистина – копнеещите за час по християнство в образованието не могат ли сами да предадат на децата си добродетелите, които изповядват?

“Не лъжи”, “Не кради”, “Не убивай”. Не е толкова трудно. А и дебелият ланец с кръстче, татуировката на Христос гарант ли са за бяла душевност??? Почти няма престъпник, който да не залита в окултизъм! Така по-лесно бори съвестта, а и може да си купи индулгенция, църковна титла, уж отдалечавайки се от Ада, задето се е продал на Сатаната.

Още нещо! Атеистите в 100%-ната си цялост ли са покварени? Или сред тях има такива, които и без страх от отвъдното, уважават и не пречат на околните?

Кой вярва, кой не си е негова работа. Само дето вярата е перфектен политически лозунг!

Републиканците в Америка са го усвоили прекрасно. Даряват за храм, снимат се за вестник, издаван от някоя секта, цитират псалми и готово – длъжността им в кърпа вързана.

В Русия е същото. Прекръстване за туй, прекръстване за онуй, доживотен мандат.

У нас не е по-различно, естествено.

Сами избираме кандидатите да ни водят за носа и чрез вероизповеданията да си правят реклама.

До преди няколко часа един бе арестант именно, защото насъскваше хората през Божието име, за да се възвърне за кратко под прожекторите. Същият ни плашеше последователно с роми, хомосексуални, соросоиди, бежанци. Така оцеляваше от парламент в парламент.

Изморително скучна е подобна реторика, тя е лишена от съдържание и не дава никакви отговори, цели, решения. Това е кухо, но ефективно бърборене.

Наближава денят, когато доктрините няма да са важни. Поколенията се сменят, възгледите се обновяват.

Тогава ще настъпи нов световен ред. И в него водещо ще бъде съединението!

Алчността няма да се толерира, а свръхбогатите няма да се възприемат за извънземни умове.

Клировете ще бъдат реално отдалечени от властта. Изповеданията са разкол, сеят раздор.

На дискриминацията ще бъде отговаряно категорично с отлъчване от публичната сфера.

Амин! [Да бъде]

Считам, че в България има прекалено заиграване с вярата. Непрестанно се тръби колко съществени са за страната ни „християнските ценности“. Едва ли не те са основополагащ стълб за основаването и функционирането на родината ни.

Наистина се надявам всеки гражданин на РБ да е прочел поне веднъж Конституцията. Застъпник съм на тезата, че тя се нуждае от доста корекции, но така или иначе се ръководим от нея.

Та в преамбюла й словосъчетанието „християнски ценности“ липсва, тъй като не сме все още Бруней, Иран, Уганда.

Ние, народните представители от Седмото Велико Народно събрание, в стремежа си да изразим волята на българския народ,
като обявяваме верността си към общочовешките ценности: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост;
като издигаме във върховен принцип правата на личността, нейното достойнство и сигурност;
като съзнаваме неотменимия си дълг да пазим националното и държавното единство на България,
прогласяваме своята решимост да създадем демократична, правова и социална държава, за което приемаме тази
 КОНСТИТУЦИЯ“

Сега предполагам, че между християнски и общочовешки ценности има общо, но пък вероятно има и разлики. И колкото на някои да им се желае всички да сме подвластни на фундаментализъм – няма как да се случи.

Откровено казано съм се сблъсквал с крайно религиозни и съм се плашил не на шега какво би се случило, ако не им се поставят законови спирачки. Не е пресилено да направим паралел с шериата, където гласът на гражданите не се чува, а има една свещена книга, която определя кое е позволено и кое не.

За съжаление медиите провокират прекалено прехласване за държава, в която религиозните институции са отделени от нея. Те употребяват църковния календар и запълват програмите си, ала по този начин изолират религиозните малцинства, както и нерелигиозните.

Отделно телевизиите са проводници на квазирелигиозност. Канят свещеници, говорят им умилително, позволяват им да се изживяват като водачи, спасители. Дават им трибуна за лични тези. Не присъства никаква друга гледна точка. И не е въпросът да се противопоставят фанатици и безбожници и да има има лют спор, скандал, сеир. Но защо да не се покани агностик, да се даде пространство и за неговите разбирания?

Допълнително откъде-накъде медиите канят духовници да коментират например абортите? В крайна сметка абортът е част от медицината и само медици имат познания да анализират тази област. Останалите имат някакво субективно мнение и дотам.

Медиите не толерират свободно мислене, а напротив – насърчават следването на недоказани теории.

Литургиите биват предавани на живо, заснемани с най-добро качество, отразени от първата до последната секунда. Близък план, далечен план, свещичка, плащеница, бради, молитвеник. Добре, а кога медиите са отделили толкова средства да представят културен фестивал, музикално събитие, премиера на книга, филмова прожекция? Да, „Пайнер.ТВ“ си излъчва концертите на „Пайнер“. Националните чат-пат Лили Иванова, Васил Найденов. Ама има млади, пробиващи, провокативни, смислени творци – те къде са? Защо ги няма? Крият ли ги? Случайно да не пробудят заспалата масовка ли?

Не инвестират медиите в интелектуално развитие на обществото. По-хитро е с тамян да прогонват съпротивата на инакомислещите (не само в религиозен контекст).

Ще е разумно да отстъпят място за културни дебати.

Този Великден освен с поредното медийно религиозничене – ще го запомним и с масовото безотговорно поведение. Простотия настана и преселение започна. Пътуване по родните места за едното плюскане, без отчитане на потенциалното заразяване на невинни.

Още на 11-ти април в блога ми предложих как да избегнем случилото се:

Единствено четиридневна пълна забрана да излизаме би ни спасила от рязко покачване на заразените след празника. Необходимо е на Разпети петък, Страстна събота и двата дни на Великден да сме задължени да сме у дома.
Така няма да си гостуват роднини, които по принцип не живеят заедно.
Няма да има опити и за минаване през КПП-тата с фалшиви декларации.
Няма да има и струпвания пред храмовете.

Увещанията за спазване на мерките не дават резултат, когато масово няма разум и отговорност.

Случилото се на Женския пазар е безспорен пример – организира се отделен вход и изход, мерене на температура, но посетителите сладко си разговарят с познати, продавачите флиртуват с клиенти, обичайно ги залъгват, дистанция – нулева, маски/ръкавици – кой има, кой не…
Друг вариант, освен временно закриване не действа!

За съжаление възрастните хора подценяват ситуацията или по-скоро надценяват имунитета си.
Те са в първите редици и на тържищата, и в църквите.
Разбира се, това е развлечение за тях, социален кръг, но понастоящем е опасно да се събират!

Осъзнавам колко неприятно е, че млади, стари, близки, далечни не могат да се веселят задружно, но нямаме избор, ако искаме да се съхраним максимално.

Сега 96 часа трябва да се ограничим, иначе усилията досега ще са били напразни…

След като премине този целесъобразен домашен арест е добре да се види как може парковете частично да се отворят, но с разходка при спазване на разстояние един от друг.

Не съм допускал, че грижата за ближния би победила чревоугодничеството.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mimogarcia
Категория: Новини
Прочетен: 1924804
Постинги: 1802
Коментари: 2944
Гласове: 1011
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031