Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2021 23:49 - Безплатно може да изгледате прекрасния филм на Слава Дойчева "Брак"
Автор: mimogarcia Категория: Изкуство   
Прочетен: 365 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Филмът на Слава Дойчева „Брак“ е прекрасен – умело написан, добре заснет, диалозите са като изрязани от реалността, а  в зрителя емоциите бушуват.  Идеята е реализирана перфектно!

Замислих се, че наистина фамилните сбирки (особено сватбите, защото струват най-много) са с точно такава цел: да се натрие носа на тази леля, да се прекърши егото на онази вуйна. Това не са истински близки хора. Тяхната цел не е да празнуват заедно, а да се надцакват взаимно.

За мен главната героиня Яна е едно тъжно момиче, което е чуждо сред уж свои. Тя е индиректно захапвана от родата защо няма гадже, кога ще им произведе внуци… а от един просташки намек, че трябвало да го направи с мъж с опит проумяваме доколко някой се старае да я опознае.

Освобождаването от ограниченията под формата на захвърлянето на високите токчета; презареждането на изцедената самотна душа от слънцето; песента на свободомислещата и смела Рут Колева – няма как да не настръхнем от всичките тези прецизни намигвания към публиката.

Благодаря на Слава за този проект. Той предизвика вътрешно торнадо в мен. Безспорно и ярост. Защото онази русата, нахилената може да бъде с було, но крехкото, тъжно чернокосо девойче никога, освен ако не се подпише без любов. И по каква причина?! Така било редно…

Хорото на сватбата, което раздели Яна и момичето, с което тя сподели една целувка, възприех като преградата на „традициите“ (умело употребявани от политиците), които определят допустимото в обществото и така лишават от брак (в действителност щастие) едни, над които виси етикет „различни“, сиреч второ качество, преоценени, можещи да съществуват само криейки се в сенките…

И противно на клишетата за парадиране, много често то е от „обратната на обратната страна“ – „Ето каква кола ѝ дари“, „Този апартамент ѝ купи“, „Виж с какъв годежен пръстен ѝ предложи“. Обичта остава на заден план. Явно това за мнозинството „нормални“ е окей.

По ирония на съдбата част от статистите към лентата са от публиката на популярното предаване „Съдебен спор“. В епизодите някои от тях много бързо се настройват към ищците или ответниците, ако са с някакъв белег, който ги разграничава от масата. Прекрасната Нана Гладуиш ги озаптява на мига, но в мислите им предубежденията остават и именно такива като тях чрез агресията си България разболяват…






Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mimogarcia
Категория: Новини
Прочетен: 1962955
Постинги: 1858
Коментари: 3090
Гласове: 1014
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930