Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2020 15:48 - Starter pack
Автор: mimogarcia Категория: Новини   
Прочетен: 2302 Коментари: 15 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Знаете ли, вчера, присъствах на една прекрасна изложба, минути след като бе открита на Моста на влюбените край НДК (https://mimo.bg/archives/5843; https://mimo.bg/archives/5847). Събитието с организатор Лигата на равнопоставеността, се стремеше да запознае обществото ни с три отделени групиглухите, ромите и ЛГБТИ лицата

Колкото и да отричаме, България е най-недружелюбното място в Европейския съюз (и не само) по отношение на „различните“…

1.ГЛУХИТЕ.

Едва, когато се появи световната пандемия COVID-19, се сетихме, че има процент от населението, който не (ни) чува, та взехме пример от нормалните държави, в които хората с увреждания, не се чувстват изолирани.

Тъжната констатация е, че Министерски съвет, още в началото, осигури жестомимични преводачи, но на медиите им бе необходимо време, за да осъзнаят, че вместо близки планове на лицето на Мутафчийски, е редно да дадат в кадър и онези благи жени, говорещи с ръце (https://mimo.bg/archives/4727).

Хубавото е, че и след приключването на брифингите, преводачките останаха в ефира, поне на националните медии. И не, глухите не са неграмотни. Те се информират от интернет, където през текстовете, разбират обстановката. Но е жест, израз на уважение, в новините поне, средата да бъде гостоприемна (и достъпна) към тях.

2. РОМИТЕ.

Поколение след поколение, ги обричаме да са васали на бароните. Иронично: ние ги препъваме в живота, но те ни препъват, когато са принудени да гласуват, за когото им е наредено, защото иначе гладуват.

Познавам много, ама много стойностни роми. За щастие, на тях им е даден шанс. Едни са били с по-светъл цвят на кожата, в други някой е повярвал, пренебрегнал е факта какъв произход имат и ги е наел.

Останалите са обречени. Щом някой е роден в циганско семейство, то задължително се възприема, че е бандит. Отрицанието спрямо тях, ги тласка към дъното!

Защо смятате, че толкова роми отпадат от училищата? Не е от мързел, не е… Съзнавате ли как тежат предубежденията?! Забравяте ли колко жестоки могат да бъдат съучениците? Като му повторят сто пъти на едно невинно дете „манго“, „манго“, манго“, и то намразва институцията. Презира даскалката, която удобно си затваря очите за тормоза, изпитва гняв към връстниците му, които го тъпчат… Няма кой да му помогне. То е в графата „проблемен“ – нито психоложката ще си мръдне пръста, нито директорът ще иска да разследва ситуацията от страх да не пострада реномето на училището, нито пък родителите на мъчителите ще искат да разрешат ребуса на конфликта. В очите на всички зрели (само на възраст), единственото решение е туй ромче да не е в този клас, в това даскало, в тази държава, на този свят.

Като чуете някъде „българска работа“, не Ви ли прикипява, защото на мен ми… Тъй мразя някой да обобщава мен, да стигматизира народа ми! Е, същото и с „На циганин, вяра нямам“. Разлика няма. Заклеймяването винаги боли!

И понеже, някой ще рече: „А като обират и изнасилват бабички по селата, пак ли да ги браним трябва!?“. Ами не! Аз съм писал яростно, когато са ги пускали такива чудовища с условни (или пък леки) присъди. Но крадецът/изнасилвачът/убиецът е себе си, а не е представителна извадка на етноса си. Да, някога има протекции. Всъщност през „той е ром, да не се изтълкува като дискриминация“, се правят договорки под масата, но и това не е свързано с ромската жилка, а с връзки и пари.

Като цяло, е редно да изискваме законът да е еднакъв за всички, а не да копнеем за по-тежки наказания, на базата, че не одобряваме даден белег. Това е субективизъм, който в правото, е строго забранен, макар да не е изкоренен.

3. ЛГБТИ.

Абе, хетерота, не съзнавате ли каква гавра, си правят политиците с Вас?! Сериозно, къде Ви е изчезнала мнителността?!

Драги, та то, на повечето партийки у нас, платформата започва и се изчерпва с „Ще Ви пазим от джендърите!“. Е, добре, това ли Ви е топ проблем?! И какъв проблем, изобщо Ви е?!

В луксозни коли, самозабравени дами и господа, кандидат-депутати, в скъпи костюми, навестяват забравените Ви населени места, и ласкаво ушите Ви галят „как никой децата Ви няма да извращава“…

Абе, драги, я се замислете, кой се е юрнал децата Ви в трети пол да превръща?! А този Гугъл, не е само да споделяте котки и да давате залози за футболни мачове… Разтърсете се, ограмотете се. Проумейте, ни сексуалната ориентация, ни идентичността, някой си избира. То е част от теб.

Вижте, вижте… В Русия, в Полша, в Унгария, как свободата бавно, но славно изчезва. Гражданите им сами се отказват от нея. Плащат цената за „свободни от гейове и лесбийки зони“. Срещу това, какво добро получават?! Хайде, де, нямате ли приятели по чужбина?! Разпитайте ги за „прекрасния“ живот.

Не знам, толкова ли душевно слепи сте, та не проумявате възраждането на религиозния фанатизъм?! Не проглеждате ли за срастването между държава и църква, секуларните държави изчезват! Управляващи и патриарси, са първи приятели, заедно вървят напред в името на личната изгода… Да не говорим колко грозно е с пари на всички данъкоплатци да се финансират религии, които притежават имоти за милиарди.

Но това е новият ред. Човеците, включително европейците, се приближаваме към форма на шариат, в която уж в името на Бога, се прокарват грешни и неморални решения, които обаче не могат да бъдат подлагани на съмнение, на критика, тъй като веднага ще те определят за богохулник. Това си е същински Параграф 22. Може атеист да си, пак трябва ръката на брадаткото със златен кръст да целуваш.

***

За съжаление, вчера, часове по-късно, платната в изложбата бяха унищожени. Демонстрация на расизъм и хомофобия в центъра на европейска столица… През юли, още една провокация, бе сторена с подпалването на знамето на дъгата, което бе поставено в чест на прайд месеца.

В полицейските сводки, пише: „неизвестни подпалиха“, „неизвестни счупиха“. Кога неизвестните ще станат известни?! И нямам предвид да бъдат арестувани хлапаците, получили по 20-30 лева, да горят и трошат, макар че и те няма да бъдат заловени, а кога полицията ще разкрие поръчителите?! Тоест, ще им бъде ли позволено да го сторят?!

Поръчителите са ясни. Те са тези, които се задържат на гребена на вълната, благодарение на омразата. Плашат с роми (ала Баба Яга), плашат с гейове (ала Торбалан) и прелитат от парламент в парламент… Но пък странно е, че не се плашат от гласовете на циганите. Хем ги хулят, хем онези чинно, под строй, в определени махали и секции гласуват за тях… Коо беше: „Бий ме, обичам те“…

Лудостта ескалира. Повярвайте. За следващите избори, скъпите ни политици имат ново оръжие: статуята на София им е трън в очите. Моля Ви се, понеже не била по християнските норми, била вредна, била опасна, сеела смърт… Като гледам колко прости избиратели има, съответно – проста нация, може и да я бутнат психоболните фанатици… Както едни чупиха антени на 5G, за да спрат Кови…

Щеше да е смешно, ако беше филм, но е жалко, защото е реалност…

image




Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. morskipesni - Хомофобията е класическа изява на Божественото в човека.
06.08.2020 16:36
Отвращението и погнусата към всяко катамитство и скотоложство са естествени НОРМАЛНИ реакции.
цитирай
2. radostinalassa - Когато имаш деца ще запееш..
06.08.2020 16:42
друга песен. Разбира се , само ако не смяташ отклоненията за нещо хубаво. Затова Бог не дава на такива деца, а осиновяването им от болни хора е неправилно.
цитирай
3. tera - Статуята на София наистина е отвратителна
06.08.2020 17:19
Има цяло училище в София, където учат само ромчета, така че - никой там не им вика "манго, манго", но ходят там повечето защото им се дават от общината дневни за закуски, а пък на родителите им се спират детските, ако децата не ходят на училище.
Като те ограбят циганите, както мен са ме обирали - един млад циганин ми дръпна чантата на бул. "Христо Ботев" и Сливница, избяга долу под моста и побягна край реката, тогава друга песен ще запееш. Имах към стотина лева, преди 20 години това бяха много пари, вътре ключове, документи. Трябваше да ходя до майка ми да взимам резервни ключове за вкъщи, бях в потрес и шок!

Не се прави на голям защитник на малцинствата, млад си още - ще им сърбаш попарата тепърва.
цитирай
4. mimogarcia - morskipesni
06.08.2020 18:16
Уау, "изява на Божественото в човека", а ако човека не вярва в Божественото, ко правим? :D
Погнуса?!
Тоест, гнус те е от гледката две жени/двама мъже да са заедно?!
Ми то, в техните очи, актът между твоята половинка и теб може да е гнусен...

Това е въпрос на гледна точка, а не валидиращ печат.
И въобще, нещата в спалнята, са лични.
цитирай
5. mimogarcia - radostinalassa
06.08.2020 18:20
Ето тук: https://mimo/archives/4931, съм заявил, че аз деца не желая. Не считам, че "всеки трябва да става родител", както проповядват верующите. Въобще, "плодете се", си го пускам покрай ушите. :D

Отклонения?!
За какво говорите?!
Мъж се влюбва в мъж, жена в жена, какво от това?!
Любовта е любов, стига, моля Ви се...
цитирай
6. mimogarcia - tera
06.08.2020 18:23
Не трябва ромчетата да бъдат изолирани в отделно училище, защото се губи смисълът на социализацията и остават затворени в гетото (и като група, и като мисъл). Развитието им минава през среща с другите, а не чрез закотвяне и липса на амбиции.

И аз съм обиран. И мои близки. И съм критикувал, когато спрямо цигани не се предприемат мерки, защото ги пазят за избори. Но това не зависи от тях, а от нас. Ако ние не позволяваме да бъдат отделени и сетне лесно манипулирани, те имат шанс, ние също. :-)
цитирай
7. radostinalassa - 6. mimogarcia - tera
06.08.2020 18:50
Както още Левашов споделяше ог опита си в США, че когато в класа има негри, те дърпат назад развитието на останалите деца. Това ли ни е целта? Който от циганите се научи да чете, после го споменават в графата - не разбира какво е прочел.
цитирай
8. radostinalassa - 5. mimogarcia - radostinalassa
06.08.2020 18:52
Нормалните хора искат да имат деца. Трябва да продължим рода си и в бъдеще може би ще се преродим в него.Аз продължавам да убеждавам дъщеря си, че трябва да има дете. Тя твърди, че отглеждането било много трудно, съчетано с работа.
цитирай
9. mimogarcia - radostinalassa
06.08.2020 19:00
Да, нормално е, когато има дискриминация спрямо афроамериканците, особено интензивна в онези години, когато Левашов е бил там, те да се вписват в средата по-трудно....
цитирай
10. mimogarcia - radostinalassa
06.08.2020 19:03
Вижте, изборът да имаш или нямаш дете си е личен. Няма общо с нормалност, ненормалност, а с желание или липса на такова желание.
Оставете дъщеря си да прави собствени избори!

Понякога изреченията "много е трудно; не мога да съчетавам майчинство и работа" са, защото хората изпитват неудобство да заявят, че не желаят дете. Е, аз, без неудобство, Ви го казвам.
И, да, моля Ви човешки, не насилвайте дъщеря си. Не чоплете в тази тема. Уважавайте личното й пространство и свободата й.
цитирай
11. radostinalassa - Напротив
06.08.2020 19:53
Стандартните хора винаги искат да имат деца. Но днес хората нямат сигурност за нищо и ако са отговорни, винаги се замислят за трудностите.
цитирай
12. mimogarcia - radostinalass
06.08.2020 20:33
"Стандартни хора"?!
Госпожо, ние не сме мляко по БДС, та да ни определяте за стандартни или нестандартни...
Хората сме личности, които имат собствена воля, и сме различни... Живите същества са различни...
Моето куче има един характер, на съседа - друг. Моете обича да копае дупки, съседското обожава да си играе с топки.

Вие искате да имате дете - имате, аз не искам - нямам. Точка.

Какви стандарти, какви пет лева?!

Не се излагайте, умолявам Ви.

П.П.: Стига разигравайте тази монета със сигурност/трудност. Прабаба ми на село три деца е отгледала, и все е казвала: "Където има за трима, там и за петима". Просто тогава е било едва ли не закон да имаш много деца, да ти помагат на нивата... Сега е демокрация, свобода е. Който иска - да ражда, който не - да прави, каквото ще. За съжаление, много хора продължават да се чувстват неудобно да са себе си, написах Ви го и по-горе. Искат да са обществено приемливи... Е, аз не чувствам нужда да съм част от мнозинството, не блея, а мисля. Не желая да имам деца - точка. Одобрявам любовта във всичките й форми - точка.
Това е.

И повярвайте. Имам много познати, които знаещи позициите ми, само на мен си позволяват да признаят: не искаме деца, а иначе за пред другите, мажат, лъжат, та да не ги обявят за егоисти, щото не искали деца.
Така че, бъдете здрава, но мислете, преди да пишете. Мислете.

И престанете с клишетата.
цитирай
13. radostinalassa - Познавам цигани, които имат по 6 деца
06.08.2020 21:03
Те явно не мислят или ги раждат нарочно, за да се издържат.

Отговорният човек обаче мисли. Знае , че детето му ще е умно и трябва да го изучи и т.н.
И да си прекалено умен пак може да е проблем.
цитирай
14. mimogarcia - radostinalassa
06.08.2020 21:42
Да, права сте - и аз съм против раждането на деца, без да може да им осигуриш нормално бъдеще.
цитирай
15. tera - Училището е близо до центъра, на бул. Стамболийски
07.08.2020 19:45
До там ги карат със служебни автобуси от Факултета, именно, за да не са в гетото и да се социализират в градска среда. Но нали все ти много знаеш! Без да си запознат даваш мнения и квалификации.
Хем сърби, хем боли... Или им викали "манго" в другите училища, сега пък - йок! не им викат "манго", ами били изолирани.

Май и ти не си много наясно с исканията и доводите ти, затова спирам дотук.
Стой си в говорилнята с тези 2 души, постоянната ти публика, пак добре че ги има и тях, и се прави на велик демократ. Успех!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mimogarcia
Категория: Новини
Прочетен: 1922773
Постинги: 1801
Коментари: 2937
Гласове: 1011
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031