Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2017 16:29 - Не Ви ща плодовете и зеленчуците – мийте си ръцете!
Автор: mimogarcia Категория: Новини   
Прочетен: 498 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Чакам днес на една неразбита от хулиганите все още софийска спирка и разсъждавам как ще си уплътня времето – нямам нито вестник, нито книга, а телефонът ми има само 30% батерия. Осъзнавам, че нямам много варианти – ще трябва да гледам в една точка. За моя радост в това време се появяват собствениците на близкия плод-зеленчук и започват да разтоварват различни по големина щайги. А аз започвам да ги наблюдавам и дори се приближавам към тях. От автобуса изкарват домати, краставици и лук. Удивлявам се – три продукта за цял ден преди празници, а обикновено продукцията им е в пъти повече и в делнични дни. Чуденето ми не трае дълго – отключват някаква врата, която се оказва склад. Склад?! По-скоро бих го определил за мизерна дупка. Касетка ябълки върху касетка смачкани банани. Два-три портокала седяха върху едно трикрако столче. А пликчетата за клиентите бяха разпилени по земята.

От една страна ми стана смешно – такъв хаос не бях виждал никога преди. От друга страна ми се доплака – такова безхаберие към продукти, които скоро ще бъдат консумирани – не бях виждал. По телевизионните предавания антрепозитите на гарите са чисти и климатизирани, а какво да кажем за задължителните стандарти за хранително „хранилище“?

В този случай, обаче, нямаше никакъв стандарт. Нямаше и никакъв морал. Аз имам домашен любимец и никога не бих си позволил да се отнасям така с неговата храна, а какво остава да се отнасям така небрежно към човешката?! Но собствениците явно не виждаха никакъв проблем. Дори напротив – запалиха си цигари и зачакаха някого. Аз гледах тях, гледах помещението им, гледах тях, гледах помещението им и открих важна прилика: и те бяха мръсни, и помещението беше мръсно.

Тъкмо си допушваха цигарите, когато станаха и започнаха да ръкомахат. Правеха многобройни знаци и започнах да се питам дали не направляват някакъв пилот. Погледнах нагоре – напразно. Погледнах пак към тях – уцелих в десетката. Един мъж се беше появил на хоризонта. Висок. И слаб. И небръснат. В устата му – цигара. На краката – джапанки. Май се беше успал, защото все още си потъркваше очите и се прозяваше широко.

Започнаха да се разбират какво ще изнасят, какво няма. Новодошлият влезе в „склада“ и започна да изважда една по една щайгите. Появиха се и лимони, и чесън, и краставици, и много други неща. След това групата се засуетя, но все успя да пренесе един огромен и тежък чувал с картофи.

Цигарата в устата на господинът с джапанките падна на прашния тротоар. Той не се посвени, а я вдигна и отново я захапа. Вторият опит пак се увенча с неуспех – цигарата отново падна. Мъжът се наведе, опипа с длан бялата хартийка и за трети път я бодна в устата си. Този път я запали. След това приседна на трикракото столче и започна да чегърта нещо от джапанката си. Почеша пръстите на краката си. Хвърли изпушената цигара на улицата, стъпка я и отиде при сергията. С немитите и потъмнели ръце взе да опипва плодовете и зеленчуците. И да ги подрежда. Собствениците в това време изваждаха кантари, разклонители, чадъри и онези разпилени пликчета.

Една клиентка се приближи и запита за ябълките. Собственикът изпи кафето на една глътка, след това стана и й предложи да ги пробва. Жената се съгласи и господинът с джапанките получи инструкция да й отреже парченце от „превъзходната стока“. Без да си измие ръцете – свърши работата. Госпожата хареса сорта и си купи 2 килограма.

Аз имам една молба към такива продавачи: Не Ви ща плодовете и зеленчуците – мийте си ръцете! Да, у дома всеки си изплаква и изчиства това, което ще яде. Но самият факт, че това, което ще ядеш седи в нещо като склад, подрежда се от нещо като продавач и ще го пренасяш в нещо като чиста торбичка е достатъчен аргумент да се погнусиш и да се почувстваш неприятно.

Автор: Мимо Гарсия / всички права запазени за http://www.mimo.bg

image
Гласувай:
3
0


Вълнообразно


1. troia - Здравей!
14.04.2017 20:12
Много вярна извадка от нашата действителност. За съжаление навсякъде е така. Като видя мръсните парцали с които забърсват зеленчуците по сергията /за да са лъскави и привлекателни/ изобщо не купувам. През лятото пестят ток и не съхраняват рибата в хладилници и след ден - два я продават вмирисана. Имам още примери, но искам да ти споделя нещо. Преди да влезем в ЕС бях на нещо като курс за ограмотяване какви ще са изискванията към производителите и как ще се промени качеството на предлагане. Тогава ни обясниха, че ако една стока не отговаря на европейските изисквания ще има специален червен печат на опаковката й. Няма да й се позволява да бъде изнасяна извън страната, а ще се продава само в града където се произвежда. Пълен контрол и строги санкции.:) Казаха ни още неща, които естествено не ги виждам никъде. Темата е обширна.
Поздрави за хубавата публикация!
цитирай
2. mimogarcia - До troia
19.04.2017 23:48
Виждам го чак сега, защото не ми е отбелязало, че имам коментар:
За съжаление самите продавачи не изпитват неудобство, че все пак това е предназначено за хранене. Да, може да приемем за някаква друга стока търговците да направят някакво пестене откъм опаковка/външен вид, но при храната това е непростимо.
Темата е много обширна, но всичко може да се промени чрез реакция на самите нас - купувачите. И тук нямам предвид някакви скандали и протести, а кръгли маси, на които да се постави ребром въпросът "Какво консумираме като храна?".
Благодаря за мнението,
лека и спокойна вечер!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mimogarcia
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 639729
Постинги: 803
Коментари: 527
Гласове: 564
Календар
«  Май, 2018  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031